In vremurile parfumeriei antice, esentele naturale, grele, uleioase erau ceea ce definea un parfum bun. Cu o aura spirituala si mistica, parfumurile deveneau un mesaj olfactiv tulburator, atractiv si, uneori, intimidant. De exemplu, cercetatorii au stabilit, in urma unor descoperiri arheologice, ca parfumul preferat al Cleopatrei era o esenta bazata pe smirna, cardamom, ulei de masline si scortisoara .
Insa, in vremurile antice, oamenii nu stateau 8 ore pe zi impreuna, in spatii de birouri deseori ventilate doar cu ajutorul aparatelor de aer conditionat. Daca superba Cleopatra ar fi lucrat la departamentul de Resurse Umane, de exemplu, impartind biroul cu inca doi, trei colegi, probabil ar fi intrat in istorie drept "tipa care ne ameteste pe toti cu parfumul ei muuult prea puternic".
Teoretic, putem folosi, la birou, orice parfum. Regula esentiala este sa avem mare grija la cantitatea pe care o aplicam si la modul in care raspunde pielea noastra la respectivul parfum. Practic, sunt de evitat parfumurile "ciudate", foarte puternice, care pot deveni deosebit de dificil de suportat pentru cei din jur. O tactica simpla este sa intrebi, pur si simplu, daca parfumul tau deranjeaza si sa asiguri oamenii din jur ca nu te va ofensa un raspuns pozitiv.
Iata ce altceva sa iei in calcul
1. Limiteaza-te la doua pufuri de parfum
Indiferent ce arome preferi, daca aplici doua pufuri pe incheieturile mainii si apoi le presezi pe gat, ar trebui sa fii intr-o zona safe. Scopul parfumului este sa se simta discret, cand cineva se apropie de tine, nu sa-ti anunte intrarea in cladire, ca buzduganul zmeului. Un parfum solar si vesel, precum Dolce Shine by Dolce&Gabbana va aduce exact acea doza de optimism pe care o vor savura si colegii.
2. Evita sa reaplici parfumul in timpul zilei
Atentie, creierul nostru se obisnuieste cu parfumul. De altfel, simtim parfumurile tocmai pentru ca suntem programati genetic sa reaction la arome neobisnuite (ne ajuta, pe vremuri, sa fim vigilenti in cazul unui incendiu sau sa evitam alimentele alterate ori alte situatii care ne puneau siguranta si sanatatea in pericol). Asadar, daca la ora pranzului, ai senzatia ca nu-ti mai poti simti parfumul, asta nu inseamna, automat, ca el chiar nu se mai simte. Retine ca notele de mijloc si cele de baza rezista pe piele ore in sir! De exemplu, Joy bu Chanel are un siaj fantastic, iar iasomia, floarea de portocal si notele cremoase de santal si mosc innobileaza pielea pe parcursul intregii zile.
3. Gaseste dozajul optim
Cel mai dificil balet este cel in care stabilesti daca porti prea mult sau prea putin parfum. Iti doresti sa ai o identitate olfactiva, sa-ti poti bucura mintea cu aroma subtila a parfumului preferat, insa nu te baza pe ideea ca vei primi semnale de la colegi daca porti prea mult parfum. Din politete, se vor abtine sa-ti atraga atentia ca nu pot respira in preajma ta. Insa daca observi ca parfumul tau primeste complimente dupa ore in sir la birou sau daca ti se spune ca parfumul se simte inca de pe holul companiei, sunt semnale de alarma la care ar trebui sa fii atenta. Evita esentele care merg pe ingrediente atipice si mergi pe variante mai usor de acceptat de toata lumea. Realitatea este ca parfumul cu oud sau tamaie se adreseaza unui public mai restrans decat cele florale, cum este Flowerbomb Bloom by Viktor&Rolf. In mediul office, trebuie sa tinem cont de toti cei prezenti.
4. Mareste durata parfumului, nu cantitatea
O varianta superba pentru a prelungi durata pe piele a unui parfum, fara sa devina agresiv cu cei din jur, este sa combini mai multe produse din aceeasi gama. De exemplu, J'Adore by Dior este un parfum cu note calde, clasice, potrivit pentru office. Foloseste, dupa dus, laptele de corp si deodorantul, incepe ziua cu doua pufuri de parfum si, in timpul zilei, la birou, completeaza, daca simti nevoia, cu un strop de mist din aceeasi gama.
5. Lasa parfumul sa creeze o poveste
Parfumul poate scoate din rutina o zi obisnuita de munca, iar cand interactionezi cu colegii le poti transmite un mesaj subtil si placut. De exemplu, adoram aroma proaspata si senina a parfumului First Instinct Sheer by Abercrombie & Fitch. Pe notele de varf, aduce un melanj superb de bergamot, piper roz si aer de munte. Este exact acel detaliu neasteptat si sofisticat, menit sa transmita ca viata nu e doar despre munca, ci si despre libertate si pasiune.
In concluzie, parfumul aduce la birou ceea ce ne dorim cu totii: promisiunea si sentimentul ca suntem o echipa, insa avem personalitati unice, pe care le exprimam cu delicatete, eleganta si respect reciproc.