Tot ce trebuie sa stii despre expirarea produselor cosmetice

Se spune ca toate lucrurile bune sunt interzise, imorale sau ingrasa. Sau expira, am adauga noi, atunci cand ne gandim la un ruj intr-o nuanta superba pe care l-am uitat intr-o geanta nepurtata de un an sau la o crema neterminata, care acum are deja varsta hiturilor de acum doua veri si la care ne uitam cu nostalgie ne intrebam daca o mai putem folosi.

Mda, asemenea alimentelor, si produsele cosmetice au o durata de viata clara si, daca le folosim dincolo de termenul de expirare, riscam sa ne confruntam cu o serie de probleme destul de neplacute.

Haideti sa aflam impreuna in randurile de mai jos care este durata de viata medie a cosmeticelor, cum ne putem da seama ca anumite produse au expirat, care sunt principalele probleme la care ne putem astepta daca totusi le folosim si ce putem face pentru a ne asigura ca pastram produsele in siguranta si ca le mentinem eficienta.

Sa citim corect eticheta!

Pe orice eticheta trebuie sa apara termenul de valabilitate care se calculeaza, atentie, din momentul deschiderii produsului. Astfel 3M, 6M, 9M, 12M, 18M, 24M, 36M, se refera la numarul de luni pe durata carora respectivul produs se poate folosi in siguranta. In cazul in care eticheta se deterioreaza sau o indepartam si pierdem aceasta informatie, putem calcula durata de viata a produsului tinand cont de aceste aproximari:

3 ani: lacuri de unghii si produse pe baza de alcool (parfumuri)

9-12 luni: fonduri de ten, corectoare

6-12 luni: fonduri de ten lichide, pe baza de apa

9-12 luni: glossuri si rujuri (rujurile solide au o durata de viata mai mare decat glossurile si produsele lichide)

36 luni: farduri de pleoape solide

12 luni: farduri de pleoape crema

9-12 luni: blushuri si pudre compacte

24 luni: creioane pentru buze, sprancene si ochi

3-6 luni: tusuri de ochi si mascare

12 luni: creme si uleiuri solare

24 luni: sampon, balsam si produse de styling pentru par

Si ce e de facut daca nu avem eticheta unui produs si uitam si data la care il desigilam?

Ei bine, in aceasta situatie trebuie sa fim atenti la o serie de detalii care ne pot arata ca produsul este deja prea vechi pentru a mai putea fi folosit: mirosul este primele care se schimba (produsele incep sa miroasa a ranced si a vechi), culoarea (parfumurile capata o nuanta mai inchisa, spre exemplu) si textura (fondurile de ten devin „branzoase”, creioanele isi pierd din puterea de colorarare si se faramiteaza, fardurile de ochi nu se mai intind unform). In principiu, trebuie sa acordam mai multa atentie produselor lichide, care se deterioreaza mai usor si mai rapid decat cele solide sau decat cele pe baza de alcool.

Ce se intampla daca folosim un produs expirat?

Produsele cosmetice vechi pot produce iritatii, pot contribui la exacerbarea eruptiilor acneice si, in cazuri mai grave, pot declansa conjunctivite bacteriene. In afara de aceste efecte negative vizibile, ele pot sa nu isi mai indeplineasca misiunea initiala si isi pierd eficacitatea: de exemplu, cremele solare nu mai protejeaza impotriva efectelor razelor soarelui.

 

Dar care este situatia in cazul produselor organice?

Acestea au multiple avantaje, dar nu si in cazul duratei de viata. Contin conservanti naturali (cum ar fi de exemplu tocoferolul, un derivat al vitaminei E) si sunt mai putin stabile decat produsele tipice. Sfatul nostru este sa acordati o atentie speciala termenelor de expirare in cazul in care sunteti pasionati de produsele cosmetice organice. In cazul nefericit in care eticheta nu mai este disponibila si nu ati retinut data la care ati inceput sa folositi produsul, folositi aproximarile de mai sus, dar impartite la doi.

 

Cum se pastreaza in mod corect produsele cosmetice, astfel incat sa nu le scurtam durata de viata?

Dincolo de ce scrie pe eticheta unui produs, ne putem asigura ca acesta ramane in stare buna pana la data de expirare pastrandu-l in conditii cat mai bune. Astfel, cosmeticele trebuie protejate de lumina naturala, deoarece razele soarelui pot contribui la deteriorarea ingredientelor active. Folositi asadar cu incredere dulapioarele si sertarele pe care le aveti la indemana!

Majoritatea produselor pot fi pastrate in siguranta la temperatura camerei, dar intotdeauna este o idee buna sa tinem in frigider produsele care contin retinol sau vitamina C, doua ingrediente care raspund foarte bine la temperaturi scazute.

De asemenea, in frigider se pot pastra si cremele de ochi si cele care se folosesc dupa expunerea la soare. Evitati pastrarea cosmeticelor foarte aproape de zona de baie sau dus, deoarece contactul cu aburul si umezeala trebuie evitat si nu uitati sa va curatat periodic pensulele si buretii de machiaj si sa va ascutiti creioanele, astfel incat sa tineti la distanta bacteriile neprietenoase.