Frumusetea vine cu o suita de mituri si sfaturi pe care le primim inca din copilarie. Sunt convinsa ca nu exista fetita care sa nu fi privit fascinata trusa de beauty a mamei sau care nu retine parfumul acesteia.
Apoi, pe masura ce anii trec, ne conturam propriile preferinte si convingeri. Ne bazam pe experienta, informatii dar, hai sa recunoastem, joaca un rol si ce auzim ca se spune despre. Unde este granita intre stiinta si legenda intr-un domeniu atat de versatil si complex? Pe masura ce studiem si invatam despre ce ne ajuta si ce ne pune in valoare, avem sansa sa ne eliberam mintea de informatiile neverificate suficient si sa accesam o zona rationala. Iata 5 mituri populare, dar care ne ingradesc optiunile fara sa fie nevoie.
- Daca ai pielea uscata, trebuie sa bei mai multa apa
Este un mit care porneste, ca toate miturile, de la o samanta de adevar. Specialistii ne recomanda, ca masura generala, sa bem un minim de opt pahare de apa pe zi. Cu toate acestea, pielea continua sa ramana uscata. Adevarul este ca in gradul de hidratare al pielii sunt implicati multi factori, ceea ce ne pune in fata unei probleme complexe.
Este absolut OK sa bei multe lichide (apa, infuzii, ceaiuri fara adaos de zahar), insa pentru o piele hidratata (in special in cazul in care ai un ten uscat) vei avea nevoie sa compensezi cu produse special dedicate acestei rutine si sa dublezi input-ul de lichide cu o crema hidratanta mai grasa (in cazul tenului uscat) si light (in cazul tenului uscat acneic sau cu tendinte acneice).
- Balsamul de buze da dependenta
Nu este deloc adevarat, insa balsamul de buze folosit regulat iti atrage atentia asupra felului in care se pot simti buzele tale daca sunt in forma maxima. Iar samanta de adevar din acest mit face referire la o realitate: odata protejata cu un balsam, pielea buzelor devine mai fina si va produce mai putini agenti emolienti care sa le protejeze de uscare. In concluzie, balsamul de buze nu creeaza dependenta, ci un obicei nou care ne ajuta sa ne mentinem zambetul tanar, vesel si ajuta rujul sa se aseze mai frumos pe buzele hidratate.
- Parul degradat se poate regenera
Hai sa spunem lucrurilor pe nume: poti regenera exclusiv ceva viu, iar firul de par nu este viu. De aceea nu ne doare cand ne tundem sau cand il aranjam la temperaturi inalte. Oricat ar promite un produs sa repare sau sa regenereze firul de par, adevarul este ca il poate doar face sa arate mai bine atata timp cat folosim respectivul produs. Formulele profesionale au capacitatea sa faca parul sa arate sanatos, hidratat, matasos sau sa ii confere volum, insa nu sa il regenereze (asa cum nu poti regenera o frunza uscata). Ceea ce se traduce printr-un fapt simplu: daca parul tau a suferit din cauza tratamentelor chimice sau termice, are nevoie de extra-ingrijire si de tunsul regulat al varfurilor pentru a-si mentine aspectul sanatos.
- Parfumul nu are ce cauta in produsele cosmetice pentru fata
Este adevarat, pentru o persoana cu ten sensibil la anumite substante, anumite parfumuri din anumite creme pot provoca reactii alergice sau pot irita tenul. Insa, in realitate, cele mai multe persoane nu dezvolta nici alergii nici iritatii de la mici cantitati de parfum adaugate in cremele pe care le folosesc zi de zi. Daca situatia ar fi atat de grava, este evident ca producatorii ar evita complet parfumul. De fapt, daca iti place sa simti o crema usor parfumata pe fata si te simti OK cu produsul, nu ai de ce sa-ti faci griji: cantitatea de parfum absorbita de piele este infima, iar starea de bine pe care ti-o confera acel mic rasfat este de neegalat.
In cazul in care totusi preferi produse fara parfum sau exclusiv cu parfumul natural al ingredientelor din compozitie, ai de unde alege!
- Pielea se obisnuieste cu o crema si aceasta nu-si mai face efectul
Este un mit care nu are la baza nicio dovada stiintifica. Ba chiar supunem tenul unui stres atunci cand ii schimbam rutina si orice crema sau ser noi ar trebui introduse in rutina cu precautie pana vedem cum reactioneaza pielea (stim deja: faptul ca un ingredient sau o formula o ajuta pe prietena noastra cea mai buna nu inseamna ca ne va ajuta si pe noi).
Ceea ce trebuie sa luam in calcul este ca nevoile pielii se schimba in functie de anotimp. De exemplu, peste vara poate fi de ajuns o crema lejera, in timp ce iarna pielea ar putea profita de o formula mai intens nutritiva.