Imbatranirea prematura se refera la aparitia unor semne firesti, cu care se confrunta orice persoana pe masura ce inainteaza in varsta, mai repede decat ar fi natural. Altfel spus, ne confruntam cu imbatranirea prematura in momentul in care aratam mai in varsta decat suntem, de fapt.
La nivelul tenului, cele mai comune semne de imbatranire prematura sunt ridurile mai accentuate decat este firesc sa fie la o varsta anume, petele hiperpigmentare, uscarea excesiva a tenului, piele lipsita de vitalitate, pierderea grasimii la nivelul obrajilor, care incep sa aiba un aspect "tras", "supt" sau "subtiat".
De ce apar semnele de imbatranire prematura
De foarte multe ori, din cauze pe care le putem controla. Si asta e o veste foarte, foarte buna pentru ca preventia are un rol cheie si are legatura cu factori de mediu si de stil de viata. Iata principalii vinovati:
- expunerea la soare (in special fara protectie solara)
- fumatul sau timpul petrecut in spatii inchise unde se fumeaza (din pacate, toxinele din fumul de tigara distrug colagenul si fibrele elastice din piele)
- dieta dezechilibrata (in special dietele bogate in zahar si carbohidrati)
- consumul exagerat de alcool (deshidrateaza organismul si, implicit, pielea)
- somnul insuficient (prea putin somn sau un somn de proasta calitate va duce la imbatranirea prematura a celulelor din organism)
- stresul (cand suntem stresati, creierul nostru produce cortizol, un hormon de stres care blocheaza productia de colagen si acid hialuronic).
Unii dintre acesti factori pot fi controlati (da, da, fumatul se numara printre cei controlabili!). Asa ca preventia imbatranirii premature de aici ar trebui sa inceapa: de la un stil de viata cat mai sanatos, in care, in loc sa abuzam corpul pe care l-am primit cadou la nastere, incepem sa il onoram si sa il celebram asa cum se cuvine.
Un stil de viata sanatos se va vedea pe tenul nostru in cel mai scurt timp, iar pentru a grabi si mai mult procesul, il putem sustine cu unele dintre cele mai eficiente ingrediente pe care le gasim in produsele noastre preferate de beauty:
1. Acidul hialuronic
Este un ingredient umectant care atrage si retine apa in tesuturi, in special cand gasim in formula si ingrediente capabile sa "sigileze" apa in piele. Acidul hialuronic nu ar trebui sa lipseasca din rutina de ingrijire a tenului matur, fie in formula unor creme, fie sub forma unui ser.
2. Colagenul
Este o substanta care se gaseste in mod natural in pielea noastra, iar productia sa se reduce odata cu inaintarea in varsta. Colagenul mentine pielea tanara si combate aspectul tras, de piele "stafidita". Poti ajuta organismul cu produse bogate in colagen, in formule care pot contine si peptide hranitoare sau sub forma de protectie solara premium.
3. Retinolul
Retinolul si derivatii din retinol (Bakuchiolul este alternativa naturala la retinol) au capacitatea de a ne ajuta semnificativ pe doua directii: combat acneea si semnele de imbatranire prematura a pielii.
4. Niacinamida
Capabila sa uniformizeze culoarea tenului, sa reduca productia de sebum si sa micsoreze porii, niacinamida este o substanta de care tenul poate profita din plin la orice varsta. Imbunatateste aspectul pielii si ii reda aspectul catifelat, mat si elegant.
5. Aminoacizii
Aminoacizii contruibuie la vindecarea leziunilor vizibile ale pielii (de exemplu, leziunile postacneice), calmeaza si are proprietati antioxidante. De asemenea, ne ajuta pentru ca protejeaza tenul de substantele nocive din mediu, regenereaza pielea si contribuie la eliminarea liniilor fine si la reducerea ridurilor.
6. Ceramidele
Ceramidele reusesc sa creeze un strat protector care mentine hidratarea pielii. Implicit, pielea este mai aparata de factorii nocivi de mediu si de aparitia ridurilor.