AHA si BHA: acizii pentru un ten catifelat

AHA si BHA: acizii pentru un ten catifelat

 

Pe masura ce stiinta din spatele produselor cosmetice este tot mai transparenta, ne dorim sa intelegem ce rol au si cum functioneaza ingredientele pe care le folosim. Pe cat este de fascinant sa descoperim noi termeni, pe atat de important ramane sa intelegem corect rolul pe care il au. Astfel, putem veni in intampinarea nevoilor pielii in deplina cunostinta de cauza.

 

AHA si BHA

 

Cu siguranta ai auzit de aceste denumiri. Iata si ce se ascunde in spatele lor: acizii AHA (Alpha Hydroxi) si BHA (Beta Hydroxi) au rol de exfolianti chimici care inlatura celulele moarte de la suprafata pielii. Ne ajuta sa avem o piele mai catifelata, sa diminuam semnele de imbatranire (riduri superficiale, pete pigmentare) si sunt de mare folos in lupta impotriva acneei. Un aspect de luat in calcul este ca ambele tipuri de acizi stimuleaza productia de colagen, responsabila cu flexibilitatea si elasticitatea pielii.

 

Principala asemanare dintre cele doua tipuri de acizi este efectul exfoliant, in timp ce deosebirea este ca AHA actioneaza mai degraba la suprafata tenului, in timp ce BHA patrunde mai in profunzime. In unele cazuri, cei doi acizi se pot combina pentru efecte optime, insa vom reveni asupra alegerii ideale in functie de nevoile tenului.

 

 

 

Familia AHA

 

Este o familie cu nume simpatic si usor de retinut, insa nu vei regasi mereu pe lista de ingrediente aceasta denumire. Iata cum ai putea identifica produsele care contin AHA:

 

AHA sub denumirea de acid glicolic

 

Acidul glicolic este derivat din trestie de zahar, are cea mai mica si mai usoara molecula dintre acizi si patrunde mai usor si mai profund in piele. Exfoliaza cu succes straturile superficiale, stimuleaza regenerarea pielii, cu producere de colagen.

 

Iata cateva propuneri de produse pe care le poti integra in rutina ta zilnica.

Skin Demachiant zilnic 150 ml

Skin Toner de fata cu efect calmant si iluminator 170 ml

Snail Masca de fata reparatoare

Miracle Masca de fata cu acizi 100% din fructe 30 ml

360 Smoothing Body Contour Crema de corp pentru fermitate si elasticitate 30 ml

AHA sub denumirea de acid lactic:

Este un acid natural extras din lactate, care exfoliaza si stimuleaza regenerarea celulara. De retinut este si puterea sa hidratanta usor acceptata de ten, intrucat acidul lactic face parte din categoria factorilor naturali de hidratare a pielii.

Descopera-l in:

Gel de dus hidratant cu actiune antibacteriana 280 ml

Natural Certified Gel de dus cu efect antibacterian Femei 400 ml

AHA sub denumirea de acid mandelic:

 

Este derivat din migdale amare, iar molecula sa mai mare in comparatie cu alti AHA il face sa penetreze pielea mai greu, deci este mai bland cu tenul si se potriveste cel mai bine pentru pielea sensibila. Exfoliaza stratul superficial si stimuleaza productia de colagen.

 

Il gasesti in formula acestei masti:

 

Radiant Glow Masca de fata 60 ml

Familia BHA

 

Vecina cu familia AHA, aceasta are pe post de reprezentant vedeta acidul salicilic (daca ai un ten gras cu tendinte acneice, sigur iti suna deja familiar!). Acesta are super puterea de a curata in profunzime porii de excesul de sebum si de a le reduce dimensiunea pentru un ten mai curat. Folositi cu masura, calmeaza iritatiile si redau aspectul luminos. Atentie, BHA pot usca pielea, deci trebuie insotiti de o crema sau de un serum hidratant (inclusiv pentru tenul gras, sa retinem ca hidratarea este alta poveste decat sebumul!)

 

In topul efectelor benefice ale BHA (sau acid salicic) enumeram:

 

- are efect anti-inflamator

- exfoliaza din profunzime

- are un usor efect anti-bacterian

- reduce roseata si edemul

- privine aparitia cicatricilor

 

Te vor ajuta in lupta cu acneea aceste produse:

Rainforest Rescue Ser de fata tratament acnee 10 ml

BHA Dead Skin Gel de fata hidratant 100 ml

Cand folosim AHA si BHA

 

Ideal este sa ii aplicam seara, pe tenul curat si uscat. Tine cont ca trebuie introdusi in rutina treptat si ca ritmul potrivit e dictat de propria piele. Unele persoane nu au deloc reactii, in timp ce altele se confrunta, la inceput, cu sensibilizarea pielii, uscare excesiva sau fotosensibilitate. De altfel, este obligatorie folosirea unei creme cu FPS atunci cand folosim acizi. Incepe cu doua aplcari pe saptamana si, in functie de reactia pielii, poti progresa spre utilizarea zilnica. Daca ai tenul mixt, te poti juca cu un produs cu AHA pe zonele fara probleme si vei aplica un produs cu BHA pe zonele afectate de acnee. Continua sa hidratezi tenul cu un produs potrivit pielii tale si vei descoperi ca AHA si BHA sunt mai mult decat doua familii de acizi: vor deveni prietenii frumusetii tale!