Anosmia temporara: ce se intampla cand nu-ti mai simti parfumul preferat

Nicicand nu s-a vorbit mai mult despre pierderea simtului olfactiv decat in aceasta perioada, cand anosmia, termenul stiintific pentru cand nu mai percepem mirosuri, este unul dintre simptomele infectarii cu virusul Covid. Insa adevarul este ca poate sa apara si in alt context decat cel mentionat si ca se poate trata si preveni.

De exemplu, in relatia cu un anumit parfum pe care la un moment dat, desi il iubesti, nu-l mai simti. Mecanismul simtului mirosului este unul complex, descifrat in mare masura de oamenii de stiinta, insa isi rezerva partea sa de mister.

De ce ni se intampla, asadar, sa nu mai simtim un parfum care ne fascina cu doar o saptamana inainte? Ai putea crede ca de vina este, poate, vechimea parfumului, un nas "lenes" sau chiar creierul, care s-a obisnuit prea mult cu o anume aroma. In principiu, este putin probabil ca parfumul sa isi schimbe structura de la o zi sau saptamana la alta. Mai degraba este vorba despre oboseala olfactiva iar vestea buna vine acum: exista cateva trucuri care te vor ajuta sa iti recapeti pasiunea si simtul olfactiv in relatie cu acesta!

Anosmia temporara sau oboseala olfactiva

Daca ti s-a intamplat si tie sa te parfumezi inainte sa pornesti spre birou si apoi sa ai senzatia ca nu mirosi a nimic, sigur ti-ai intrebat colega preferata daca ea simte vreun miros. Daca raspunsul a fost "da", probabil simti o frustrare care te face sa dai vina pe parfum (insa aminteste-ti ca acum ceva timp chiar il simteai!), pe PH (poate prea acid?) sau pe tipul tau de piele (dar cum sa devina incompatibila cu parfumul asa, pe nepusa masa?)

In consecinta, primul pas ar fi sa nu mai cauti vinovati si sa incepi sa cauti raspunsul in ceea ce se petrece cu... nasul tau! Obisnuinta, o problema la nivelul nasului (de exemplu, o raceala sau inflamarea mucoasei nazale din cauza aerului conditionat) pot fi, intr-adevar, responsabile pentru acest impediment temporar.

Mecanismele simtului olfactiv

Suntem permanent asaltati de mirosuri. Oriunde am merge, acest "zgomot" olfactiv ne incanta, ne agaseaza sau ne oboseste simtul mirosului. Avem un mix de mirosuri acasa, la birou, in orasele pline de trafic si gradini inflorite, in magazine, la birou. Peste tot miroase a ceva, chiar daca nu constientizam asta decat in cazul in care un parfum ne place sau ne deranjeaza in mod deosebit. Insa este clar ca, dupa un timp, nu mai percepem dimensiunea olfactiva pentru ca ne obisnuim cu ea, buna sau neplacuta. Simtul mirosului este controlat de creier si acesta va seta filtrele in asa fel incat sa ne protejeze si sa nu consumam inutil energie cu procesarea aromelor din diferite medii. Da, ne suparam cand nu mai simtim parfumul in care am investit o mica avere. In schimb, in transportul public, uneori, anosmia temporara pare mai degraba o binecuvantare!

Adaptarea olfactiva

Asadar, cum ai putea "uita" un parfum? Cand il purtam regulat, creierul nostru incepe sa il asocieze cu mirosul nostru personal. Faptul ca nu mai simtim parfumul face parte dintr-un proces fiziologic de adaptare firesc. Se intampla si in cazul parfumului tipic casei in care locuim. Ni se pare ca nu miroase a nimic, insa cand intram in casa altcuiva, reusim mereu sa simtim parfumul tipic. Odata ce parfumul preferat devine unul familiar pentru creier, receptorii lasa garda jos si nu ne mai semnaleaza prezenta acestuia. Simtul mirosului este unul primitiv, de aceea este menit sa ne atraga atentia daca suntem in fata unui pericol (miros de fum, asociat cu foc, deci amenintare) sau in fata unui lucru care ne poate aduce un avantaj (hrana, de exemplu).

Ce putem face pentru a simti din nou parfumul preferat

1. Luam o pauza.

Fie alegem sa nu mai purtam niciun parfum, o vreme, fie alegem un altul, din alta familie olfativa. De exemplu, inlocuim un parfum floral cu unul oriental-floral. Nasul va fi stimulat din nou, iar receptorii vor fi mai activi ca niciodata.

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/love-story-apa-de-parfum-femei-50-ml_7842_1_1509635435.jpg

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/ultraviolet-apa-de-parfum-femei-80-ml_3093_2_1427899042.jpg

2. Ne "antrenam" nasul

Zilnic, alege sa simti constient cateva mirosuri. Nu vorbim exclusiv despre parfumuri ca atare, ci despre mirosuri. De exemplu, adulmeca, cu ochii inchisi, o legatura de patrunjel proaspat sau un pepene galben, copt. Da voie nasului sa perceapa prospetimea, dulceata, aciditatea. Joaca-te, de asemenea, cu identitatea olfactiva a spatiului de acasa (poti alege chiar parfumuri ambientale diferite in functie de camera). Vei antrena nasul sa fie mai atent si mai vigilent.

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/tranquility-essence-mist-pentru-perina-femei-50-ml_23405_4_1621588441.jpg

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/lumanare-parfumata-venezia-de-trandafiri_9192_1_1460537019.jpg

3. Evitam parfumeriile

Cand nu-ti mai simti parfumul preferat, suna foarte tentant sa dai o tura la mall sa alegi ceva nou. Insa pe cat de placut este parfumul caracteristic acestor spatii, pe atat de derutant se simte pentru nasul nostru. Sa alegi parfumul in parfumerie este ca si cum ai incerca sa auzi cum suna o chitara acustica in timpul unui concert (nu vei auzi nimic). Nu cumpara niciodata un parfum fara sa simti cum miroase pe pielea ta in afara magazinului!

4. Studiem la ce raspunde bine nasul nostru

De exemplu, parfumurile cu mosc sau ambra sunt mai greu de perceput de nasul uman, insa devin mult mai usor de simtit in anumite combinatii. Citricele sunt cel mai usor de perceput, insa si aroma de trandafir, iasomie sau lavanda.

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/lady-million-empire-apa-de-parfum-femei-50-ml_23441_2_1622096268.jpg

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/infusion-de-rose-apa-de-parfum-femei-100-ml_22105_2_1596098359.jpg

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/modern-muse-apa-de-parfum-femei-100-ml_6485_2_1427894660.jpg

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/eau-parfumee-au-the-bleu-apa-de-colonie-femei-150-ml_18954_1_1540546128.jpg