Parfumul este una dintre acele povesti de dragoste greu de explicat. De ce fascineaza unele, de ce altele ne fac sa ne simtim in al noualea cer, de ce exista arome care invie in noi copilaria sau ne fac sa ne indragostim de un barbat? Si cum ai explica de ce ai investit o suma importanta in ceva ce nu se vede, este imaterial, nu poate fi atins si totusi creeaza atat de multa emotie?
Parfumurile sunt portaluri spre ceva indefinit: memorie, suflet, mental iar partea fascinanta este reactia creierului nostru care le asociaza cu cine stie ce amintiri stocate in subconstient. Neurostiinta nu doar ca recunoaste puterea parfumurilor, ci ne indeamna sa profitam de puterea lor de a ne influenta starea de spirit.
Cum ajunge parfumul de la nas la creier
In 2004, cercetatorii americani Linda Burk si Richard Axel castigau premiul Nobel descifrand modul in care se face legatura intre receptorii olfactivi si creier. Mecanismul a dezvaluit ca fiecare parfum activa o anumita emotie cu ajutorul sistemului limbic. Orice stimulare externa (si cu prisosinta cea a parfumurilor) se transforma intr-un mesaj chimic care ajunge la creier si activeaza sistemul simpatic sau parasimpatic. Drept raspuns, sunt eliberati hormoni precum adrenalina care provoaca schimbari la nivel fizic si fiziologic: se modifica ritmul cardiac, frecventa cu care respiram sau chiar tensiunea arteriala. Sunt principiile de la care porneste aromoterapia si pe care le putem integra cu usurinta in lista factorilor de decizie atunci cand alegem un parfum.
Note si efecte
Fara sa aiba legatura cu personalitatea specifica fiecarui om, anumite note olfactive creeaza aceleasi reactii in cazul oamenilor. De exemplu, trandafirul, bujorul, gardenia si parfumul de lotus sau bambus relaxeaza si activeaza latura visatoare, spirituala.
Santalul, ambra si tamaia sunt profund relaxante, ne calmeaza si ne ajuta sa avem o postura generala mai stapana pe sine. Pe de alta parte, galbanum-ul ajunge cel mai usor la psihicul nostru si alunga anxietatea sau proiectiile mentale obositoare, acea ruminare epuizanta si ineficienta.
Iasomia, notele citrice, pinul si busuiocul sunt aromele care stimuleaza energia mentala, ne ajuta sa gasim solutii si sa ne concentram pe anumite probleme pentru ca ne ridica nivelul de energie productiva. Pentru a induce o stare de calm si somn, ar trebui sa alegem un parfum care are in compozitie neroli.
Ia in calcul, atunci cand alegi un parfum, aceste sugestii universal valabile pe care le poti alatura preferintelor tale personale pentru a adauga o noua valoare terapeutica parfumului. O sugestie inspirata este ca atunci cand cauti un parfum nou, care pare sa iti placa, sa il testezi intotdeauna pe piele. Aplica un puf, permite-i sa se „aseze” un minut, apoi goleste-ti mintea de ganduri si asteptari, inchide ochii si inspira adanc, din cand in cand, pentru a permite siajului sa ajunga cu adevarat la tine. Descopera ce amintiri sau stari evoca, permite-i sa se desfasoare cateva ore si abia apoi ia decizia daca este cel potrivit.
Un extra sfat Sole: miroase parfumul altundeva decat intr-o parfumerie, un mall sau un restaurant. Acolo exista deja un derapaj olfactiv pentru ca se imbina prea multe parfumuri si arome, asa ca ideal este sa il simti pe „alesul” tau intr-un loc cat mai neutru: in aer liber, acasa sau chiar la birou, unde esti deja familiarizata cu mirosul specific si vei fi mai obiectiva.
Descopera pe Sole cele mai cool produse de beauty&style!