“Sunt mai fericit cand daruiesc decat cand primesc”
Iubit, controversat, vesel, nostalgic, talentat, invidiat, admirat. Lista ar putea continua cand descrii un personaj si o personalitate precum cele ale lui CATALIN BOTEZATU. Sunt fascinante contrastele din viata lui, naturaletea cu care vorbeste despre cluburi, moda sau actiuni de caritate. Indiferent in ce postura il prinzi, e tot Botezatu. Si daca ar fi “doar Catalin”, ca sa-l citez, ar ramane la fel de spectaculos.
Draga Catalin, vad ca, indiferent cat de aglomerate ti-ar fi zilele, gasesti timp sa te implici in campanii menite sa ajute lumea. Am vazut campania “Stii de Hepatita C”. De ce este un mesaj important?
Hepatita C este o boala grava, care nu da semne. Peste jumatate de million de romani o au si nu stiu asta. Exista un test pe care oamenii uita sa-l faca si vorbim despre un virus care, timp de douazeci de ani, nu da niciun semn, te lasa in pace. Tu crezi ca esti sanatos, iar dupa douazeci de ani de somn ataca fara mila. Atunci e un pic prea tarziu sa rezolvi problema. Hepatita C e vindecabila acum! Cu trimitere de la medicul de familie, testarea este gratuita. Chiar si contra cost, in sistemul privat, pretul este modic. In Romania se moare de Hepatita C pentru ca oamenii nu se testeaza, pentru ca nu ataca virusul inainte ca el sa-i atace. De aceea militez pentru asta. Au fost cazuri mediatizate, persone publice care s-au luptat cu acest virus, unii au invins, altii, care n-au stiut ca il au, din pacate au plecat mult prea devreme. Asa ca testati-va! Un simplu test iti poate salva viata! Campania “Stii de Hepatita C” pune la dispozitie un call center unde oameni avizati iti indruma pasii ca sa rezolvi aceasta problema. Cei care au hepatita C se tem sa vorbeasca despre ea pentru a nu fi izolati de societate. Campania asta e si pentru ei. Le transmite mesajul ca exista cineva acolo, la capatul celalat al firului, care ii va ajuta cu informatii despre tot ce trebuie sa faca pentru a fi bine.
Nici cauza copiilor defavorizati nu te lasa indiferent. Te bucura sa aduci in viata lor un pic de lumina?
Am tot timpul dilema asta, daca sa spun sau nu ca fac bine! Cum o dai, tot esti judecat… Pana la urma, faci bine pentru ca sufletul tau iti spune sa faci asta. Am crezut mult timp ca daca spun ca fac bine pot fi puterea exemplului. In fine, nici nu conteaza gura lumii! Da, eu ma implic tot timpul, de ani de zile ajut Help Autism si merg la Trofeul Generozitatii. De ani de zile merg la un centru de plasament unde copiii sunt tratati impecabil si ma asigur ca au tot ce le e necesar pentru scoala, nu spun “nu” niciodata. La fiecare sarbatoare donez, merg in adaposturi, centre de plasament, camine. Nu o fac pentru ca trebuie. O fac pentru ca, sincer, nu m-as mai pretui eu pe mine ca om daca nu as face-o. O fac pentru ca ceva din mine ma trimite acolo in niste momente poate grele mie, ca sa imi arate ca greul meu e infinit mai mic decat greul altora. O fac din inima, am in mine bucuria aia de a darui, pe care multi si-au pierdut-o. Sa stii ca eu sunt mai fericit cand daruiesc decat cand primesc.
Cand ajuti, primesti inapoi ceva important?
Primesc strangeri de maini, imbratisari, privesc ochi care se umezesc cand ma vad ca m-am intors asa cum am promis. Primesc infinit de multa caldura umana. Si sunt eu bine cu mine, am sufletul impacat ca cineva, cand eu inchid usa, poate o ora, doua, sau o zi, sau o saptamana, e fericit si o duce mai bine.
Citeam la un moment dat despre asumarea actelor de binefacere. Era un american care spunea ca face publice actele de caritate pentru a le da un imbold si altora. Mi se pare ca are mare dreptate omul. E o eleganta aparte in a nu te gandi exclusiv la tine insuti. Cum vezi tu lucrurile?
Sa stii ca pe noi in tara asta ipocrizia ne omoara. Daca dai, “de ce spui ?”. Daca nu spui… “nu dai, esti harpagon”. Cum o dai, nu e bine! Eu cred ca trebuie sa spunem! Cand m-am dus la adaposturile de noapte cu mancare, sa hranesc oamenii aia pe care gerul ii prinde in strada, batranii pe care rudele avare i-au aruncat pe strazi, oamenii ale caror povesti de viata te cutremura, care nu au nimic, doar strada si atat, am facut un live pe Facebook. Ca sa ii trimit si pe altii. Ca sa le arat realitatea crunta cu care se confrunta, ca sa le arat cata bucurie aduce o farufurie de sarmale calde intr-o iarna geroasa in care n-ai scoate nici cainele din casa. Si am fost 80% apreciat, 20% hulit. Eu cred ca americanul are dreptate. Altii ar da cu pietre in el pentru ca ei asta stiu sa faca in viata, sa dea cu pietre si atat!
Te vad la “Bravo, ai stil” si ma gandesc ca trebuie sa fie destul de intimidant pentru concurente sa apara in fata ta. E greu sa fii onest cu ele? De ce?
Un pic le sperii, mi s-a mai spus. Sunt critic. Dar sa stii ca incerc, chiar si intr-o emisiune de stil, sa invat generatia asta noua ca eticheta, manierele, bunul simt si creativitatea sunt atributele estentiale ale unui om. Eleganta nu se cumpara, nici stilul. E ceva ce vine din tine, se educa, dar nu se cumpara. E un proiect foarte interesant, cu un impact mare la public, ma simt foarte bine in povestea “Bravo, ai stil”, chiar daca pe concurente le fac uneori sa nu se simta asa bine!
Ce este, in definitv, stilul? Ce face o femeie sa aiba stil?
Categoric educatia! O minte seaca poate sa poarte orice, mintea seaca se vede, razbate prin haine, le strica, le vulgarizeaza. O femei stilata in acceptiunea mea este o femeie a carei personalitate se vede in vestimentatia pe care o poarta, este femeia aia care are stilul ei propriu, in perfecta concordanta cu cine e ea cea de sub haine. Care nu urmeaza trenduri pentru ca sunt trenduri, ci pentru ca se regaseste in anumite piese vestimentare.
Te-ai putea indragosti de o tipa fara stil, dar frumoasa si desteapta?
Da, toti barbatii fac asta. Dar categoric daca e desteapta, si mai e si frumoasa, accepta sa o slefuiesc.
Istoria modei porneste de la o functie primara a hainei: sa tina de cald. De ce crezi ca am transformat ceva atat de practic in ceva atat de complicat?
Oamenilor le place sa isi complice viata, nu? De ce a aparut designul interior si nu dormim intr-un simplu pat? Sau pe o saltea? Pentru ca ne e sete de nou, de frumos, de creatie, de complicat, de provocari.
Crezi ca eleganta e ceva ce se intuieste sau se invata? De ce?
Chiar cred ca poti sa o inveti, pentru ca am vazut multi oameni, cu cariere, profesionisti in domeniile lor, care se imbracau incredibil de urat, dar si complicat cumva. Adica se si chinuiau sa iasa ceva. Si i-am educat. Noi la Viggo, brand-ul masculin pe care il detin impreuna cu partenerul meu, Ionut, facem consiliere vestimentara. Ii transformam practic. E nevoie de cineva care sa intre in viata unui om ocupat si sa-i faca ordine in gaderoba.
Care e varsta la care o femeie ar cam trebui sa inteleaga cine este, din punct de vedere stilistic?
Sunt femei care au un stil deja din adolescenta si femei care si-l dobandesc mai tarziu. Nu exista o varsta anume, de multe ori profesia ii impune o schimbare de stil unei adolescente rebele care se imbraca foarte cool dar a ajuns sa lucreze intr-un mediu de afaceri. E cumva nevoita sa adopte o schimbare de stil. Dar va gasi tot timpul elemente care sa ii defineasca personalitatea.
Sunt curioasa daca simti ca varsta e un fel de paznic nemilos care taie, din cand in cand, anumite piese vestimentare din meniul unei femei. Citeam pe undeva, de exemplu, ca dupa 40 de ani trebuie sa dispara caciulile… cu mot. Chiar asa?!
Eu nu cred in reguli. Sigur, mi se pare hilara o femeie care bate spre 40 cu codite si rochita roz cu volane. Cum mi se par hilare femeile care au 40 de ani si se poarta ca si cum ar avea 20. Intra in vria aia, se opereaza pana la refuz, rup cluburile in doua, se pozeaza cu boturile tuguiate pe retelele de socializare. Sunt ridicole, sincer. Maturitatea iti impune o conduita sociala si vestimentara, practic maturitatea ar trebui sa fie perioada in care ai invatat ce inseamna sa fii ridicol.
Hai sa facem o comparatie: cum ti se par romancele fata de alte femei din lume?
Romancele sunt printre cele mai frumoase femei din lume, si am batut pamantul asta in lung si-n lat. Romancele, chiar si cele fara posibilitati materiale mari, au grija de ele. Isi fac manichiura, se epileaza, isi pun o vopsea chiar si acasa in baie, au cultul frumusetii. Celelalte devin rafinate dupa 40 de ani. Romancele ar trebui doar sa invete ca un brand scris mare pe poseta sau pe tricou nu inseamna stil. Si ar mai trebui sa invete sa nu poarte copii ale unor branduri celebre, poarta ce poti, ce ai, dar nu incerca sa te transformi pentru ca asa e trend-ul.
Provocare: ce face o femeie sa fie frumoasa? In afara de genetica, farduri si haine!
Isi cultiva personalitate si si-o impune. Nu se lasa dusa de val, e aparte, e unica, e recognoscibila.
Revenind la haine sau accesorii, cand ar trebui sa fie o femeie sigura ca un lucru merita sa faca parte din garderoba ei?
Cand ii bucura sufletul! Bucuria sufletului e nepretuita Daca esti fericita chiar si cinci minute ca ti-ai cumparat ceva, fa-o fara regret!
Pe tine ce te incanta cel mai mult pe lumea asta? Spune-mi, te rog, cateva lucruri care se pot cumpara si cateva pentru care nu ai nevoie de bani.
Fericirea! Poti sa cumperi si iubire, si prietenie. Dar fericire nu poti. Cand esti tu cu tine stii exact ce ai cumparat si ce ai primit gratis. Pe mina ma incanta ca am prieteni buni si vechi care sunt cu si langa mine de ani si ani, care ma suporta cu caderi, care ma stiu din primele doua cuvinte pe care le rostesc la telefon. Oameni care, daca maine nu as mai fi Botezatu si as ramane doar Catalin, nu i-ar interesa.
Esti un barbat atent cu imaginea lui. Cam cate produse de grooming folosesti intr-o zi?
Am o viata asa dezordonata in ultimul timp ca s-au dus pe apa sambatei toate ritualurile pe care le aveam odata.
Cati pantofi sunt prea multi in graderoba unui barbat? Dar a unei femei?
Nu exista prea multi! Fara numar!
Daca ai avea o bagheta magica si ai putea schimba trei lucruri in Romania, care ar fi acelea?
Coruptia, ipocrizia, falsitatea, decaderea morala, avaritia.
Dar in viata ta?
Ohooo. Da-mi Doamne 20 de ani si mintea de acum…Cine nu spune asta! Bagheta magica ar face sa dispara din viata mea toti oamenii carora le-am pus sufletul pe tava si l-au dat la caini. In rest, nimic!