In ultimul team-building la care am participat, serile au semanat cu cele din facultate. Ne pregateam de cina, care insemna si un pic de party, asa ca voiam sa aratam cat mai bine. Pentru ca nu aveam bagajele facute temeinic pentru asemenea ocazii, a inceput un du-te, vino prin hotel. Cineva avea placa de intins parul, altcineva un blush de senzatie si asa mai departe.
Recunosc, a fost fun. Dar stiam ca sunt si lucruri pe care nu e deloc indicat sa le impartim.
Cel mai riscante e sa imparti produse care se afla in cutiute si trebuie sa le scoti de degetele. De exemplu, cremele de fata. Daca produsul nostru preferat ajunge sa fie contaminat cu virusurile responsabile cu herpesul, conjunctivita sau chiar cu vreun stafilococ, nu ne vom simti deloc bine, indiferent daca suntem in postura victimei sau daca am provocat noi cine stie ce neplacere. Riscul nu este foarte mare, intr-adevar, pentru ca pielea functioneaza ca o bariera de protectie, dar cele mai vulnerabil in fata transmiterii unei infectii sunt mucoasele. Iar daca avem pe piele rani, de exemplu din cauza acneei, riscul creste.
Daca imparti crema cu cineva, spala-te pe maini inainte sau ia produsul cu o lingurita de unica folosinta. Vei da dovada de grija si intelepciune.
In cazul produselor in tub, pur si simplu evita sa atingi orificiul tubului cu degetele. Strange reciientul si lasa produsul sa cada pe mana. Asa e cel mai sigur ca prietenia voastra nu va fi pusa la incercare.
O regula de aur este sa nu folosim niciodata produse cosmetice, fie ele creme, seruri sau make-up fara sa ne spalam pe maini inainte. Atingem tot felul de suprafete, asa ca oricat de curate ne-am simti mainile, este important sa le spalam inainte sa atingem produsele sau fata.
Produsele pentru buze si ochi sunt cele mai periculoase daca ne gandim sa le impartim. A imprumuta rujul, mascara sau pensulele pentru fardul de ochi ar trebui sa fie un mare NU.
Și totuși, când succesul unui party depinde de acel ruj, cel mai putin riscant pentru tine este ca persoana care il imprumuta sa ia o cantitate mica de produs pe deget (dupa ce s-a spalat bine pe maine) si sa il aplice pe buze cu o pensula proprie sau cu degetul, prin miscari de tapotare. Din pacate, oricat de tentant ar fi sa imparti mascara, chiar nu este indicat si nu exista nicio metoda care, macar, sa reduca riscul raspandirii unor infectii. Pe langa faptul ca nu ai cum sa iti dau seama daca este sau nu in termenul de garantie, de fiecare data cand folosim mascara si expunem pensula la aer, incurajam si eventualele bacterii sa supravietuiasca. Asa ca acest produs e obligatoriu sa ramana al celei care il foloseste.
Specialistii ne spun ca riscul de a imparti produse cu persoanele cu care locuim este mai mic, avand in vedere ca suntem oricum expusi unii la altii. Stiti cum se intampla cand raceste, de exemplu, un copil. De cele mai multe ori, daca are o viroza, o va lua intreaga familie. Insa si imunitatea se va construi la nivel de familie.
Cel mai problematic ramane sa impartim produsele cu colegi sau prieteni. Oricat de dragi ne-ar fi, sanatatea trebuie sa ramana pe primul loc, iar grija reciproca este doar o dovada de respect. De aceea, hai sa ne gandim de doua ori nu doar inainte de a ne oferi sa impartim un produs de beauty, ci si inainte de a cere. Pentru ca e tare greu sa refuzi fara sa te simti prost!
Pe de alta parte, fardurile pudra sunt printre produsele pe care le putem imparti la nevoie, fara sa riscam prea mult, deoarece este aproape imposibil sa fie contaminate cu bacterii. Desigur, folosim pensule curate, diferite sau apelam la betisoare de urechi de unica folosinta.
Iar daca o prietena are nevoie de un strop de ser si se intampla ca tu sa-l ai la tine pe al tau, daca este unul cu pipeta dozatoare, poti fi prietena care o salveaza!