Daca iti plac la nebunie dulciurile si o seara perfecta implica neaparat si o tableta de ciocolata pe care sa o savurezi linistita pe canapea, “slabiciunea” ta pentru dulciuri poate semnala, din pacate, o dependenta care iti afecteaza inclusiv calitatea tenului.
Zaharul imbatraneste pielea. Fara discutii, fara exagerari. Jurnalista britanica Martha Cliff, a facut un experiment si a comparat tenul dupa o perioada in care nu consumase zahar cu tenul dupa ce a mancat dulciuri pe saturate. Diferenta este vizibila si alarmanta, nu-i asa?
Ce se intampla, de fapt?
Zaharul are un efect extraordinar de puternic si de alarmant: accelereaza aparitia ridurilor pentru ca grabeste degradarea elastinei si a colagenului din piele, substante responsabile de elasticitatea, hidratarea si tineretea epidermei. Fenomenul se poate explica prin cresterea nivelului de insulina imediat dupa ce consumam zahar: pielea se inflameaza si pot aparea inclusiv eruptii acneice. Atacul zaharului nu se intampla doar la nivelul pielii, ci al intregului corp. Toate tesuturile trebuie sa faca fata acelei tablete de ciocolata! Cand nivelul zaharului in sange creste, moleculele se leaga de enzimele proteice din corp si produc enzime lipicioase intr-un proces denumit glicatie. Produsii rezultati din glicatie sunt enzime glicotice avansate care duc la aparitia unei cantitati alarmante de stres oxidativ, inflamatii si deteriorari ale tesuturilor. Corpul nostru contine apa in proportie de 70%, in care plutesc proteine. Odata produsa glicatia, acestea nu mai pot fi eliminate din celule cand se acumuleaza in cantitate prea mare. Ca sa folosim o metafora, imagineaza-ti un elastic inmuita in sos de caramel. Odata racit, acesta devine dur. La fel se intampla cu pielea noastra. Brusc, este mult mai expusa la aparitia ridurilor iar tesutul isi pierde elasticitatea. Oare chiar merita cele cateva momente de placere pe care le simtim cand devoram o ciocolata intreaga?
Vestea buna este MASURA!
Lumea stiintei ne da, totusi, si o veste buna. Avem nevoie de zahar in corpul nostru, ceea ce inseamna ca acesta nu trebuie sa dispara complet din farfurii. Insa trebuie dozat corect si obtinut din sursele corecte. Ciocolata poate fi consumata o data pe zi, insa alege un sortiment cu 80% cacao (da, este o ciocolata amaruie insa in timp te vei obisnui cu gustul daca inca nu iti place!). Mananca una sau doua bucatele, incet, lasa-le sa se topeasca pe cerul gurii si fii constienta de gust, textura. Cel mai nociv este sa dai gata o tableta intreaga, eventual in timp ce esti atenta la telefon sau iti citesti mailurile. Nici nu iti vei da seama cand ai depasit cu mult portia sanatoasa! Unii nutritionisti ne invata, de asemenea, sa savuram un desert dupa masa si nu intre mese. Astfel, se evita acea crestere rapida a insulinei. Putem, de asemenea, “trisa” consumul de zahar cu inlocuitori mai sanatosi cum ar fi green sugar sau tagatoza. Sunt doua alternative pe care le putem folosi inclusiv cu preparare termica, in prajituri sau alte dulciuri preparate in casa. Atentie, mierea are un continut de zaharuri mare, asa ca pe langa proprietatile ei sanatoase este tot un input important de zahar!
Zaharul ascuns!
Cand calculezi cat zahar consumi pe zi, tine cont ca nu doar dulciurile il contin. Din pacate, aproape orice produs ai cumpara dintr-un hipermarket, va avea inscris, pe eticheta, si acest ingredient pe cat de placut, pe atat de periculos in cantitati prea mari. Da, inclusiv iaurtul tau preferat ar putea contine zahar. In special daca alegi unul degresat! Si sosurile, painea sau cremele de branza. E si normal, zaharul are capacitatea sa transforme aproape orice aliment in unul savuros.
De ne ne place atat de mult zaharul?
Pentru ca este unul dintre alimentele preferate ale creierului. Il hraneste rapid si stimuleaza aceeasi zona pe care o stimuleaza alte adictii (inclusiv drogurile sau fumatul!) Creierul se comporta exact ca un copil de cinci ani cand vine vorba de zahar. Desi i s-a spus ca este periculos, ii place atat de mult incat nu se poate opri. Ai incercat sa ii dai unui copil o cutie de ciocolata si sa il rogi sa nu le manance pe toate odata? Ei bine, da. Sarcina imposibila. Tocmai de aceea, portiile i le va stabili un adult. In cazul creierului, vom folosi pur si simplu zona rationala pentru a potoli “rasfatul” acesta distrugator.
Cum ne ajutam pielea?
E simplu: reducem consumul de zahar! Pe langa o silueta mai placuta, vom descoperi si ca pielea isi recapa tonusul, ridurile devin mai timide si eruptiile acneice se potolesc. In selectia SOLE vei descoperi cateva solutii care sa iti ajute tenul sa isi revina mai repede. Ne concentram pe o infuzie de colagen si acid hialuronic pentru a reda elasticitatea pielii si introducem in rutina de bauty produse cu efect anti-aging. Produsele anti-rid vor ajuta, de asemenea, sa reducem efectul consumului de zahar (cu conditia sa ne echilibram in primul rand alimentatia!). Daca tenul sufera de acnee, il echilibram cu o crema naturala, calmanta si il ajutam cu produse special formulate pentru aceasta problema. Vei descoperi ca in doar cateva saptamani in care stai departe de consumul excesiv de zahar si iti ajuti tenul cu produsele potrivite, vei arata mai tanara si mai WOW ca niciodata!
SOLE este alaturi de tine inclusiv atunci cand faci schimbari benefice pentru sanatatea ta! Te asteptam cu sfaturi utile, o comunitate prietenoasa si cosmetice cool!