Cand adori parul si ai dat deja follow la nenumarate conturi de Instagram care contin "#hair”, iar feed-ul tau arata ca un salon de coafura, cel mai probabil visezi la un par lung. Lung, matasos, sexy, stralucitor... Dar de ce nu reusesti sa-ti lasi parul sa creasca?!
Cat de des ar trebui sa il tunzi, daca dorinta ta este sa fie lung, nu sa "sacrifici" centrimetri pretiosi de fiecare data cand mergi la salon? De ce pare atat de simplu pentru alte femei sa isi lase parul sa creasca, in timp ce pentru tine este o misiune imposibila?
Problema pare ca vine din faptul ca parul tau, pur si simplu, nu creste. Oricata rabdare ai avea, pare sa nu depaseasca umerii si povestea vine la pachet cu tot mai multa frustrare. Ei bine, viteza cu care creste parul tine de factori genetici. Intr-adevar, unor persoane le cresc mai repede si parul, si unghiile. Dar asta nu inseamna ca parul nu creste, ci ca va trebui sa dai dovada de mai multa rabdare. Realitatea este ca, daca nu ai o problema medicala serioasa, parul creste. Cel mai bine vezi - ba chiar te poate exaspera - cand iti vopsesti radacinile si observi cum, luna dupa luna, apar centimetri de radacini nevopsite sau reapar firele albe: este dovada clara ca si parul tau creste.
Insa de ce nu se traduc centimetri de la radacina in mai multa lungime? Ai incercat deja sa masezi scalpul cu vitamina E, cu apa de menta, de rozmarin, de busuioc. Si tot nimic. Ei bine, aceste tratamente pot ajuta scalpul si le poti continua, daca iti fac placere. Insa ele nu ajuta, egectiv, parul sa creasca. Dupa cum spuneam, el creste oricum
Problema pentru lungimea se incapataneaza sa ramana medie nu se afla la radacinile parului, ci la varfuri. In momentul in care acestea se usuca, se despica si varfurile parului se dezintegreaza, pur si simplu. De aceea ai senzatia ca parul nu creste si asa se explica matematica ciudata a centrimetrilor crescuti la radacina, dar care dispar misterios.
In consecinta, putem pune in practica un ritual de ingrijire a parului care sa ne asigure hidratare si la nivelul varfurilor parului, care sunt partea cea mai "batrana" a firului capilar, cea mai vulnerabila si cea mai expusa deshidratarii. Varfurile nu au fost mereu varfuri, ci au fost par nou nout, apoi dvenit lungimea medie a firului de par. De aceea, sanatatea varfurilor depinde de modul in care ingrijim parul pe tot parcursul cresterii lui.
Iar rutina de ingrijire trebuie sa fie adaptata nevoilor parului tau, astfel incat sa ii mentii cat mai mult robustetea, iar cresterea sa devina cu adevarat vizibila.
Cele 3 puncte esentiale pentru un par lung si sanatos
Gandeste-te la parul tau pe trei paliere: radacini, lungime si varfuri.
Radacina
Radacina parului trebuie sa fie curata si hidratata. In acest punct, avem nevoie de sampon si balsam, iar o data pe saptamana, de o masca nutritiva. Adapteaza frecventa spalarii la tipul tau de par si tine cont de faptul ca sebumul este cel care intretine sanatatea firului de par. Iti recomandam sa sari din cand in cand peste spalatul parului si sa folosesti un sampon uscat. In acest fel, scapi de radacinile grase, dar profiti de sebum pe lungimi si varfuri, unde sebumul ajunge mai greu.
Lungimile
Un balsam leave-in completeaza, dar iti recomandam sa nu inlocuiasca, balsam cu clatire. Practic balsamul cu clatire ofera o hidratare generala a parului, in timp ce balsamul leave-in va forma o bariera protectoare in jurul firului de par si va mentine hidratarea oferita de balsamul cu clatire. Aplica-l pe lungimea firului de par. Ca sa ai un reper, estimeaza unde ar fi jumatatea lungimii parului tau si ai obtinut exact punctul din care aplici balsamul leave-in.
Varfurile
Am ajuns in punctul nevralgic al parului care pare sa nu creasca. Varfurile parului nu au cum sa stocheze singure hidratarea necesara, de aceea se usuca atat de usor. In plus, adaugam instrumentele de styling cu caldura si presiunile mecanice la care sunt supuse varfurile parului zi de zi (de exemplu, se ating cel mai des de haine, iar in anotimpul rece mai purtam si caciuli sau fulare).
Secretul varfurilor rezistente este uleiul de par. Se aplica o cantitate mica, dimineata si seara. In functie de nevoile tale, poti alege un ulei cu textura mai bogata sau mai light, dar este obligatoriu daca vrei parul lung. Le va ajuta sa ramana hidratate si sa reziste mai mult timp inainte sa devina obligatoriu sa le tunzi.
Extra tips pentru par lung
1. Nu exista o frecventa universala cu care trebuie sa tundem varfurile. Daca parul este hidratat si ingrijit, ar trebui sa ajungi la coafor o data la 3-4 luni sau cand varfurile incep sa se incalceasca. Acesta este un semn ca e nevoie de tunzi. Insa daca varfurile tale nu par despicate si remarci o viteza buna de crestere, amana vizita la coafor.
2. Tine cont ca metabolismul este cel care dicteaza cat de repede ne cresc ungiile si parul. Mananca sanatos, dormi, fa miscare. Parul este oglinda sanatatii tale si a modului in care ai grija de tine.
3. Inlocuieste, cat mai des posibil, produsele de hairstyling care folosesc caldura cu variantele prietenoase cu parul. Vei ajuta varfurile sa ramana sanatoase!