Sunt deja binecunoscute beneficiile unei diete echilibrate in care includem fructe si legume proaspete (conform regulii 5/zi: zilnic, avem grija sa ne hranim cu cinci legume si fructe diferite). Constatam cu incantare ca lista de ingrediente din produsele noastre de beauty imprumuta, din ce in ce mai mult, elemente care tin de bucatarie si propun o abordare mai naturala, holista si blanda a formulelor din cosmetice.
Ce sunt enzimele
Enzimele sunt macromolecule de origine proteica si au rol de biocatalizatori. Mai pe romaneste, enzimele determina reactii biochimice importante in organism, transforma substante si divizeaza molecule. Enzimele se gasesc in multe alimente care ne ajuta sa compensam cantitatea de enzime produsa de propriul corp si au un rol suprinzator de benefic inclusiv la nivelul ingrijirii pielii. Sunt prezente in multe fructe, insa trebuie sa remarcam ca exista cateva care ajung lejer in acest top al fructelor cu continut ridicat de enzime: fructele tropicale precum ananasul, papaya si mango sunt super eroii care ne pun la dispozitie cea mai importanta cantitate de enzime, aceste proteine speciale care fac pielea mai luminoasa, mai curata si mai tonifiata.
Bromelaina, enzima din anans
Ananasul face casa buna cu prajiturile, cocteilurile si smoothie-urile, insa in cosmetica atrage atentia bromelaina. Este cea mai cunoscuta enzima care se gaseste in ananas, iar efectul sau antiinflamator si anticoagulant se adauga efectului exfoliant. Ajuta in tratarea petelor pigmentare, reduce acneea si imbunatateste circulatia sangelui la suprafata pielii.
Papaiana, enzima din papaya
Cand descoperi pe lista de ingrediente a unui produs de beauty papaya, cel mai probabil vei remarca si prezenta papaianei. Este o enzima adorata de producatorii de cosmetice deoarece are un efect intens, dar bland si nu produce iritatii semnificative la nivelul tenului. Papaiana dizolva si elimina acumularile de proteine de pe piele, adica acel mix deloc incantator de piele moarta, sebum si bacterii. Pielea se regenereaza mai repede (de tinut cont daca iti dau batai de cap cicatricile post-acneice, insa tine cont ca va fi un demers de durata si ca trebuie sa te inarmezi cu rabdare) si aspectul petelor hiperpigmentare este mult imbunatatit.
Cum functioneaza enzimele
Enzimele accelereaza anumite reactii biochimice. Implicit, grabesc procesele care ajuta pielea sa se regenereze (sa nu uitam, exfolierea este un proces natural care aduce la suprafata pielii celulele noi). Si da, ati ghicit: cand ne referim la enzime, ne referim la exfoliere. Acestea grabesc eliminarea celulelor moarte de la suprafata pielii, pe care le dizolva, iar rezultatul este o piele mai curata si mai luminoasa. Exfolierea cu enzime din fructe este mai blanda decat cea cu acizi, acest fapt se datoreaza in special faptului ca nu necesita un pH foarte acid. Enzimele reduc acumularea de celule moarte de la suprafata pielii, efect util in special deoarece, odata cu trecerea anilor, reinnoirea celulara are un ritm mai lent. Rezultatul se traduce printr-un ten cu aspect tern, pe care il putem contracara cu ajutorul enzimelor: blande si eficiente daca le folosim constant. Pielea isi recapata luminozitatea, arata mai proaspata si mai sanatoasa. Enzimele ajuta, de asemenea, la o mai buna absorbite a produselor pe care le folosim, odata ce eliminam celulele moarte de la suprafata. Astfel, devin mai eficiente si rezultatele apar mai repede.
Daca ne-am propune sa definim exact ce fac enzimele pentru pielea noastra, probabil am putea sa ii spunem efect de intinerire si iluminare pe termen mediu si lung.
Desi se pot folosi produse cu enzime din fructe pe toate tipurile de ten, cel mai mult vor profita de efectul acestora tenul sensibil si tenul matur. Tenul sensibil poate reactiona la scrub-ul mecanic (se poate inrosi, irita sau pot aparea, chiar, mici leziuni), in timp ce tenul matur are nevoie de ingrijire si exfoliere constanta (scrub-ul si acizii ar putea fi prea mult in rutina zilnica). Cu enzimele nu poti sa dai gres pentru ca actioneaza doar pana intr-un anumit punct, asa ca nu exista riscul de a exagera si de a crea probleme majore tenului. Faptul ca au un efect biochimic- nu mecanic- inseamna ca produsul trebuie doar masat in piele ca sa isi faca treaba, fara sa fie nevoie sa agresam tenul in niciun fel.
Iata 5 produse geniale care contin enzime din fructe. Le vei adora!