Hidratare: stiai ca te poti intoxica cu apa?

Stim, ai auzit deja de un milion de ori indemnul de a bea apa. Sa iti mentii corpul hidratat este o optiune sanatoasa cu beneficii pentru intreg sistemul, inclusiv pentru felul in care arata pielea.

In plus, cand incercam sa scapam de cateva kilograme, apa este un bun aliat pentru ca reduce senzatia de foame. Vara, setea apare mai des decat in anotimpurile racoroase pentru ca pierdem mai multa apa prin transpiratie, chiar si fara sa facem sport. O simpla plimbare prin parc la peste 25 de grade Celsius ne face sa transpiram. Prin transpiratie, corpul incearca sa se racoreasca, elimina toxine si, per ansamblu, este un lucru foarte sanatos atata timp cat ne rehidratam. Dar stiai ca daca bei prea multa apa poti sa iti faci rau?

Hiponatremia: ce este si cum se manifesta

Hiponatremia este o afectiune serioasa care apare atunci cand nivelul de sodiu din sange este foarte scazut. Exista cauze medicale serioase care o pot provoca, insa si consumul excesiv de apa combinat cu efortul fizic intens pot duce la scaderea nivelului de sodiu din sange. Sodiul este un electrolit care ajută la reglarea cantitatii de apa din celule si care inconjoara celulele. Daca nivelul de sodiu din corp scade prea mult, nivelul de apa creste iar celulele sufera un proces inflamator. Este adevarat, pentru ca hiponatremia periculoasa sa apara ar trebui sa bem extrem de multa apa. Iar cazurile de deshidratare apar mult mai des decat cele in care oamenii beau prea multa apa.

Cum se bea apa corect?

Nu exista o formula universal valabila pentru cata apa este ideal sa bem cu totii. Depinde de varsta, gen, efort, temperatura, cat de mult transpiram, ce nevoi are corpul nostru. Insa regula generala este ca apa se bea, cel mai bine, treptat. Cateva guri de apa odata la 15 minute ar trebui sa fie perfecte pe timp de vara pentru ca rinichii nostri pot filtra, in medie, aproximativ o jumatate de litru de apa pe ora. Daca vei fi foarte atenta la nevoile corpului tau, vei intelege exact ce nevoi de hidratare ai tu, personal. Un corp corect hidratat inseamna o stare de energie buna, senzatia de sete este constientizatata si satisfacuta si NU confundam setea cu foamea. Acest gen de confuzie apare foarte des in cazul persoanelor care nu se impaca bine cu apa. Acestea simt mai degraba foame in loc de sete pentru ca organismul va extrage apa din multe alimente precum fructe, legume, lapte sau iarturi, insa daca inlocuim apa cu o infuzie de fructe ne putem obisnui sa bem lichide in mod sanatos.

Simptomele intoxicatiei cu apa

Cel mai adesea apar in cazul in care ne dorim sa slabim, evitam mancarea, bem foarte multa apa brusc pentru a ne umple stomacul si a pacali foamea si facem miscare. Apar senzatia de greata, ameteala, vedere incetosata si nesiguranta in miscari si ganduri, dureri de cap. Simptomele pot aparea, insa, si dupa un efort prea mare, in special la temperaturi crescute.

Cum ne hidratam corect?

In primul rand, avem grija sa bem apa pe tot parcursul zilei, inca de la prima ora a diminetii. Un pahar cu apa racoritoare, in special cu putin suc de citrice, ne va pune in miscare sistemul digestiv si va compensa lipsa de hidratare de peste noapte. Continuam sa bem apa de-a lungul zilei, fara sa depasim o jumatate de litru pe ora, cu guri mici, constant. Daca urmeaza un efort sustinut cum ar fi o plimbare prin caldura sau mersul la sala, putem amesteca in apa de baut un pliculet de saruri de rehidratare de la farmacie. Gustul este destul de ciudat, insa nu suparator si ne putem obisnui usor cu el. Pentru a evita un consum excesiv de apa, tinem cont de capacitatea rinichilor nostri de a filtra apa si nu bem brusc cantitati mari de lichide doar pentru a pacali senzatia de foame.

Hidratarea pielii

La nivelul tenului, este imposibil sa exageram cu hidratarea. Asa ca avem liber sa folosim cat de multe produse hidratante avem chef, fara niciun risc pentru sanatare. Iata cinci recomandari din selectia SOLE, garantate pentru un ten sanatos si frumos:


SOLE este destinatia ta de happy shopping & smart living!