Mananca sanatos! Include in dieta ta alimentele anti-inflamatorii

Stiati ca anumite alimente reglementeaza in mod natural procesele antiinflamatorii ale corpului nostru? Descoperiti mai jos cateva idei de mancaruri si alimente linistitoare si fortificatoare!

Procesele anti-inflamatorii pot fi reglementate în mod natural prin nutritia care favorizeaza alimentele si substantele cu actiune anti-inflamatorie. Este important sa stim ce alimente stimulează inflamatia pentru a reduce consumul acestora, alegand in schimb cele care au o actiune anti-inflamatoare si pot, de asemenea, ajuta la prevenirea sensibilitatii pielii.

POTI CONSUMA:

Alimente ce contin Omega 3: somon, peste de apa rece (de preferinta cel care nu este cultivat), seminte de in si nuci care sunt bogate in omega 3, ajutând la contracararea inflamatiei si mentinerea unei bariere sanatoase a pielii.

 Prebiotice: alimentele bogate in fibre ofera o concentratie mare de prebiotice care ajuta la mentinerea sistemului imunitar activ, protejand astfel pielea de agresiuni. Prazul, ceapa, ovazul si marul sunt deosebit de bogate in astfel de substante.

Probioticele sunt bacterii vii prezente in unele alimente (cele mai cunoscute sunt lactobacilii si bifidobacteriile prezente în produsele fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, miso (un condiment japonez), tempeh (produs indonezian pe baza de soia), kombucha (ceai negru sau verde fermentat), brânzeturile fermentate) sau in suplimentele alimentare. Atunci cand sunt aplicate la nivel local, acestea influenteaza echilibrul si compozitia microflorei pielii. Prin procesul natural de fermentatie, bacteriile probiotice produc compusi ai acidului, cum ar fi acidul lactic, care scade pH-ul pielii. PH-ul acidic previne cresterea bacteriilor cele mai daunatoare. Desi efectul bun asupra pielii bacteriilor probiotice este documentat, fermentii vii sunt, în general, instabili în formulele cosmetice.

 Suplimenti pentru dieta: Suplimentele cu acid hialuronic sunt foarte recomandate pentru a mentine nivelul optim de hidratare a pielii si pentru a proteja functia de bariera.

NU AI VOIE SA CONSUMI:

Alcool: ar trebui evitat deoarece provoacă dilatarea vaselor de sange localizate pe piele.

 Alimente condimentate: evitați alimentele condimentate si mirodenii cum ar fi piperul, ardeii iuti sau curry, care creează vasodilatație la nivel local.

Produse alimentare care contin histamine: nuci precum alune si caju, capsunii si fructele de mare elibereaza histamina provocand un statut inflamator.

RETETE ANTI-INFLAMATORII

1. Fulgi de ovaz cu mere caramelizate

2. Pateu de linte:

Ingrediente pentru 1 portie:

  • 60 gr ciuperci shiitake sau ciuperci cremini
  • 3 linguri ulei de masline extra virgin
  • 1/2 ceasca de ceapa rosie, taiata
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 1/2 lingurite de zahar brun
  • 2 frunze de dafin (optional)
  • 1 lingura de otet balsamic
  • 1 lingura de otet de cidru de mere sau suc de lamâie
  • 1 lingura de tamari sau sos de soia
  • 2 lingurițe de pasta miso sau 2-3 linguri capere
  • 1 lingura de rozmarin
  • 8 frunze de salvie
  • 1 lingura de cimbru proaspat
  • 1 cească de nuci
  • 1 1/2 linte gatita (aproximativ 250 gr)
  • Sare si piper dupa gust

 Curata si taie ciupercile. Intr-o tigaie mare, incalzeste uleiul de masline si adauga ceapa, usturoiul tocat, zaharul si frunzele de dafin. Gateste-le timp de 5 minute, amestecand des. Adauga ciupercile si continua sa le calesti timp de inca 3-4 minute. Adauga otetul balsamic, otetul de cidru de mere, tamari, miso sau capere si ierburi proaspete. Se amesteca si se continua gatitul timp de 2-3 minute, pana cand ciupercile sunt moi si fierte. Intre timp, se toaca si se prajesc nucile intr-o tava cu o lingurita de ulei sau in cuptorul preincalzit la 180° C, timp de 8 pana la 10 minute. Adauga lamaia si nucile prajite in compozitia de ciuperci si amesteca. Indeparteaza frunzele de dafin si trece amestecul ramas prin blender. Amesteca pana cand compozitia este groasa si neteda. Adauga o lingura de apa pentru a face amestecul mai cremos daca este necesar. Adauga sare si piper dupa gust. Transfera pateul intr-un castron si serveste cu paine prajita, biscuiti sau ca aperitiv.

Pofta buna!

Articol tradus de: Rizoiu Alexandra

Sursa: https://www.comfortzone.it/en/mag-news/skin/anti-inflammatory-foods-and-recipes/