Inca de la inceputul pandemiei cu Covid-19, subiectul mastilor de protectie a fost unul controversat, iar indicatiile primite de la autoritati s-au contrazis. Este sau nu necesara purtarea unei masti de protectie? Ne ajuta sau nu?
Chiar si acum, exista opinii diferite, dar ceea ce au in comun este ca purtarea unei masti de protectie reduce riscul de a contamina alte persoane, in cazul in care cineva este purtator de virus. Specialistii si autoritatile, la nivel modial, se impart in doua: cei care recomanda utilizarea mastilor de protectie doar de catre cei bolnavi si de catre cadrele medicale si cei care recomanda utilizarea mastilor la scara larga. Decizia din ultimul timp demonstreaza, insa, ca mastile ajuta intreaga populatie, iar in anumite zone purtarea acestora a devenit obligatorie.
Din pacate, este foarte posibil ca recomandarea de a nu purta masca de protectie sa fi venit pe fondul imposibilitatii de a asigura accesul tuturor persoanelor la a le achizitiona. O arata cele mai noi recomandari, iar solutia de compromis a fost recomandarea ca oamenii care nu gasesc masti profesionale sa poarte masti confectionate acasa. De aici, tragem concluzia ca trebuie sa ne protejam cu fiecare solutie disponibila, iar pe SOLE reactia a fost imediata.
Mastile pentru medici
Centrul de Preventie si Control al Bolilor din America (CDC- Center for Disease Control and Prevention) susține in continuare ca mastile chirurgicale FFP1 si N95/FFP2/KF94/KN95 sa fie rezervate cadrelor medicale, cele mai expuse in acest moment, in timp ce China recomanda folosirea mastilor de catre toata lumea. Virusul se transmite prin picaturi si contact apropiat, iar multe persoane au infectii asimptomatice sau presimptomatice. Cu alte cuvinte, poti sta langa o persoana care pare perfect sanatoasa si care totusi poarta virusul Covid-19. Daca ambele persoane poarta masti, riscul de transmitere scade. Chiar si OMS admite, prin declaratia dr.Mike Ryan, ca desi este etic sa pastram mastile chirurgicale si cele de protectie respiratorie pentru personalul medical din prima linie, este o idee buna ca toata populatia sa fososeasca metode de acoperire a cailor respiratorii.
Tipuri de masti: PLUSURI și MINUSURI
1. Masca faciala din bumbac sau tesaturi
Pro: este un produs fashion pe care il poti asorta stilulului tau. Pot fi facute in forme diverse,inclusiv pentru copii.
Contra: ofera o protectie redusa datorita lipsei filtrelor speciale. Anumite tipuri de testuri din bumbac pot irita pielea.
Impachetare: se gasesc impachetate individual sau in seturi (depinde de fiecare croitorie).
Preturi: pornesc de la 3 lei si urca in functie de materialul si brandul producator iar acestea pot ajunge si la cateva sute de dolari (gen Louis Vuitton,..)
Atentie! Acestea vin nesterilizate din fabrica, dar pot fi sterilizate, dupa achizitie, intr-un aparat UV-C.
Le gasesti AICI
2. Masca de protectie – non medicala
Pro: are 3 straturi textile
Contra: toate cele 3 straturi sunt textile, deci nu exista filtru dedicat impotriva virusurilor. Mastile de protectie sunt aproape identice cu mastile medicale, insa nivelul de protectie se aseamana cu cel al mastilor textile. Nu se inchid ermetic pe fata
Impachetare: se comercializeaza in seturi de 50.
Preturi: in jur de 3 lei pe bucata.
Atentie! Acestea vin nesterilizate din fabrica, dar pot fi sterilizate, dupa achizitie, intr-un aparat UV-C.
3. Masca faciala medicala - filtrare FFP1
Pro: ofera protectie de peste 90%, fiind compusa din trei filtre, dintre care unul ofera protectia cea mai importanta deoarece este un strat filtrant special. Sunt cele mai utilizate in intreaga lume.
Contra: nu se inchide perfect ermetic pe fata.
Impachetare: se gasesc impachetate atat individual, cat si in pachete de 5, 10, 30 sau 50.
Preturi: intre 5 si 10 lei pe bucata, in functie de numarul de masti din pachet.
Atentie! Mastile faciale medicale cu filtrare FFP1 pot veni direct sterilizate sau non-sterilizate din fabrica. Pe fiecare pachet este scris daca sunt sterilizate, iar daca nu scrie inseamna ca sunt nesterilizate (de obicei, cele ambalate individual sau in set de 5sau 10buc vin gata sterilizate). Cele care nu sunt sterilizate din fabrica se pot steriliza oricand in aparate UV-C.
Se pot cumpara de AICI
4. Masca faciala medicala chirurgicala - filtrare KN95-FFP2-KF94-K95
Pro: ofera protectie de 95%, fiind compusa din 3 sau chiar 4 straturi. Se poate respira usor prin ele. Sunt gata sterilizate din fabrica.
Contra: nu se gasesc decat intr-o singura marime, cea pentru adulti, ele fiind concepute pentru profesionisti. Sunt masti de acest tip care au doar un filtru mic si rotund (sau doua), cu functia de filtrare doar in acel mic filtru. Acestea sunt mai putin eficiente iar filtre inter schimbabile nu se gasesc
Impachetare: acestea sunt impachetate individual
Preturi: intre 10 si 30 lei pe bucata, acest pret variaza in functie de numarul de straturi, de confortul la purtare indelungata si de cat de ermetic se inchid pe fata.
Comanda de AICI
5. Masca faciala medicala chirurgicala - filtrare KN99-FFP3-KF99-K99
Pro: ofera protectie de 99%. Sunt folosite in salile de operatie si in laboratoare specializate. Vin gata sterilizate din fabrica.
Contra: sunt mai scumpe. Este greu de respirat prin ele.
Impachetare: acestea sunt impachetate individual.
Preturi: intre 40 si 100 lei pe bucata, acest pret variaza in functie de numarul de straturi si de confortul la purtare indelungata .
Se poate comanda de AICI
DE RETINUT!
Toate mastile prezentate mai sus sunt de unica folosinta, iar acestea mai pot fi reutilizate doar facandu-se sterilizarea in aparate specializate de tip UV-C.
Pe piata se gasesc diferite branduri de masti (la toate modelele), acestea fiind, ca in cazul masinilor, telefoanelor sau produselor cosmetice, comercializate la diferite preturi si caracteristici/performante. In acest moment, mastile coreene sunt din cele mai calitative, iar acest aspect se observa si din faptul ca aceasta tara a luptat cel mai eficient impotriva Covid-19.
In principiu, mastile chirurgicale au principalul scop de a nu permite fluidelor sa ajunga la cei din jurul nostru (ii protejam pe ceilalti), in timp ce mastile de protectie respiratorie il protejeaza pe purtator cand intra in contact cu alte persoane. In situatia in care resursele sunt reduse (lipsa mastilor, pretul mare) acestea se pot steriliza eficient prin iradiere cu radiatii ultra-violete (UV-C) (principiu pe care il vei regasi aici). Conform studiilor de specialitate, purtarea oricarui tip de masca, inclusiv cele artizanale, chirurgicale sau din bumbac/tesatura (care pot fi spalate cu sapun/detergent si calcate pentru sterizilare, sau cel mai sigur cu aparate cu UVC) scade riscul de expunere virala si infectie, alaturi de spalarea mainilor de cel putin zece ori pe zi (sau ori de cate ori atingem suprafete expuse sau iesim din casa).
Recomandarile noastre
Inca de la inceputul acestei perioade, am luat decizia ca tine de datoria noastra sa asiguram comunitatii accesul la masuri de siguranta si am inaugurat sectiunea Sanitare: obiecte necesare mult timp de acum incolo in noul normal pe care il traim cu totii.Va punem la dispozitie masti din bumbac/tesatura, 100% realizate local. Acestea sunt reutilizabile, se sterilizeaza prin spalare cu detergenti/sapun, calcare, expunere la clor (cele albe) sau prin cea mai moderna tehnologie de sterilizare prin UV-C.
Aceeasi tehnologie ne permite sa sterilizam mastile cu protectie respiratorie profesionala (filtru FFP2) care implica un cost ridicat daca le purtam o singura data. Prin sterilizare, le avem mereu pregatite sa ne protejeze si costul se reduce cu fiecare purtare. Am inclus in selectia noastra si mastile cu filtru FFP3 si ne dam silinta sa refacem stocurile astfel incat clientii nostri sa aiba acces la protectie si siguranta. Inclusiv mastile chirurgicale, eficiente si simplu de purtat pot fi refolosite odata sterilizate cu tehnologia UV-C (daca purtam o masca de cinci ori- cu conditia sa o sterilizam!, pretul la bucata ajunge la 1 leu). Si trebuie sa gandim pe termen lung deoarece avem de-a face cu o situatie care va mai dura.
Sfatul nostru este sa va inarmati cu un aparat de sterilizare cu UV-C si sa purtati toate masurile de siguranta atunci cand trebuie sa iesiti din casa.
Ganditi investitiile in echipamente de protectie pe termen mediu sau lung. Reutilizarea acestora dupa sterilizare este cea mai economica abordare.
Tot mai multe state vor recomanda purtarea mastilor in publiccpentru a incetini sau opri raspandirea bolii.
Respecta recomandarile OMS pentru a folosi corect masca de protectie
- Inainte de a pune masca, ne spalam mainile cu apa si sapun sau le dezinfectam cu o solutie dedicata
- Masca trebuie sa fie cat mai etansa pe fata, sa acopere nasul si gura
- Nu atingem masca in timp ce o purtam si nici alte zone ale fetei
- Daca purtam masca si simtim ca devine umeda, o inlocuim iar pe cea folosita o asezam intr-o punga inchisa etans pana o vom steriliza
- Cand scoatem masca, nu atingem fata! Elasticul sau snurul (in functie de sistemul de prindere) se desfac din spate, tragand usor masca in sus, niciodata spre fata.
- Ne spalam din nou pe maini.
Pana la sterilizare, unde este posibil, mastile se pastreaza intr-o punga inchisa bine.
SOLE are grija de siguranta si protectia familiei tale. #Healthisbeautiful