Cu cat avem acces la mai multa informatie, cu atat ne e mai greu sa discernem adevarul de, hai sa zicem, exagerari. Miturile din zona de beauty ne fac viata mai grea decat e cazul. Multe dintre ele sunt total nesustinute din punctul de vedere al stiintei (sau al ratiunii), altele sunt jumatati de adevar.
Iata cateva exemple menite sa ne faca viata mai usoara si alegerile mai lejere.
1. Cand radem parul, creste mai des.
Daca situatia ar fi asa, cu totii am avea cel mai des par in cap. Ne-am asuma un an de par scurt pentru o podoaba capilara uimitoare pentru tot restul vietii. Desimea parului, insa, nu are nimic in comun cu rasul. Nu e ca si cum lama i-ar stimula in vreun fel cresterea. Intr-adevar, cand radem firele de par, se simt mai tepoase la crestere pentru ca nu extragem radacina, asa ca firul de par creste de unde a fost taiat de lama. Insa nu creste nici mai des, nici mai gros. Epilarea cu ceara smulge parul din radacina, iar in timp putem avea noroc ca firele nedorite sa se rareasca pentru ca le este afectata radacina, ceea ce nu se intampla in cazul lamei. Dar data viitoare cand aveti nevoie urgent de picioare fine si cosmeticiana e fully booked, remediati situatia fara nicio remuscare!
2. Daca smulgem firele albe, vor aparea mai multe.
Vine o vreme si vine o varsta cand primele fire de par alb isi fac aparitia in parul nostru. Din proprie experienta, va marturisim ca asta se poate intampla foarte devreme. Tine de genetica. O vreme, merge sa scapam de firele albe cu o miscare hotarata- pur si simplu le smulgem. Apoi, cand se inmultesc, nu mai functioneaza. Doar n-o sa ne smulgem parul din cap din atata! Insa acele fire grizonante care se indesesc nu apar ca sa razbune firele albe smulse. Apar pentru ca asa le dicteaza codul nostru genetic. Cand si daca parul alb devine enervant, solutia realista este sa le vopsim. Preferabil, cu o vopsea blanda, fara amoniac. De asemenea, ne ajuta un spray pentru colorarea temporara a radacinilor.
3. Pielea inchisa la culoare nu are nevoie de protectie solara
Acesta nu este un mit, ci este de-a dreptul o problema serioasa de sanatate publica. Cu cat este mai inchisa la culoare pielea, cu atat are un nivel mai crescut de melatonina. Insa aceasta protectie naturala nu este nici pe departe suficienta! Protectia solara poate fi, intr-adevar, adaptata la nevoile tenului (cu cat este mai deschis, cu atat avem nevoie de un SPF mai crescut). Insa razele soarelui afecteaza toate tipurile de piele si pot avea consecinte grave, daca nu ne protejam corespunzator.
4. Cremele cu factor de protectie cauzeaza deficit de vitamina D
Suplimentele de vitamina D sunt pe val in timpul iernii si in zonele lumii unde soarele isi face aparitia cu zgarcenie. Vara, avem parte din plin de „vitamina soarelui”, insa oare se mai sintetizeaza daca folosim creme de protectie solara? Raspunsul este afirmativ. Nicio crema cu ecran UVA si UVB nu blocheaza total razele soarelui. Corpul nostru este perfect capabil sa isi faca datoria, in schimb pielea noastra ramane protejata si reducem consistent riscul arsurilor solare.
5. Este periculos sa speli parul prea des.
Acesta este unul dintre miturile cele mai sacaitoare. Sa zicem ca ai un date seara, dar ti-ar placea sa treci si pe la piscina. Piscina inseamna ca parul tau isi va pierde orice urma de styling si ca, desigur, va trebui sa-l speli inainte de date. Ce faci ? Renunti la sport sau la iubire? Raspunsul corect: nici, nici! In primul rand, ce inseamna “prea” des? Sunt persoane care isi spala parul zilnic. Pentru acestea, “prea” des inseamna sa il spele de trei ori pe zi. Alte persoane isi spala parul o data la cateva zile, deci “prea” des ar insemna sa il spele zilnic. Iar pentru cele cu scalp uscat, “prea” des ar putea insemna o data la doua, trei zile.
De fapt, totul depinde de tipul de scalp si de tipul de par. Un par fin, cu fir subtire, in combinatie cu un scalp gras va avea nevoie sa fie spalat mai des decat un par cu fir gros si scalp uscat. Asa ca, mai degraba, avem de-a face cu o ajustare a frecventei de spalare in functie de nevoile noastre personale.
Mai mult, parul deshidratat va avea nevoie de ulei pe varfuri, in timp ce parul gras poate fi salvat de un sampon uscat.
Cert este ca frecventa de spalare chiar nu e batuta-n cuie si nu ar trebui sa ne opreasca nici de la inot, nici de la un date romantic. Sub nicio forma!