Un parfum cu mosc este un parfum, prin definitie, senzual. Acest ingredient fascinant aduce un plus de seductie, ofera o dimensiune profund carnala, atragatoare si ametitoare, cu efect afrodiziac.
Moscul se regaseste in formula multor parfumuri celebre, iar alegerea maestrilor parfumieri este una cat se poate de fireasca: pana la urma, rolul parfumului este sa ne faca mai atragatori si sa ne puna in valoare puterea de seductie. De regula, il gasim pe notele de baza ale parfumului. Moscul este cel care ramane impregnat in piele, pe esarfe fine si feminine sau pe pulovere delicate din casmir. Iti ramane in memoria olfactiva dupa ce imbratisezi pe cineva si se insinueaza discret, ca o carte de vizita invizibila, cuceritoare.
Un alt atu al moscului, in parfumerie, este versatilitatea sa incredibila: confera profunzime unui parfum floral sau lemnos, creeaza echilibru intre note dulci sau acide, iar aroma sa pudrata are o rezistenta crescuta, crescand inclusiv persistenta unor note mai volatile. Moscul, odata ajuns in contact cu pielea, pare sa devina parfumul pielii- da, e o subtilitate aproape erotica. Moscul devine mirosul pielii, nu pielea imprumuta mirosul moscului. Acest transfer halucinant de atribute se explica prin insasi originea moscului.
Astazi, folosim termenul de “mosc” pentru o serie de substante atat de provenienta naturala, cat si 100% chimica. In opinia parfumierilor, puterea de atractie a moscului ar putea avea legatura cu asemanarea sa structurala cu testosteronul uman. Si mai interesanta este istoria moscului natural (insa si controversata, pe buna dreptate!). Recoltat de la cerbul moscat, un animalut simpatic, mult mai mic decat cerbul nostru, moscul este parfumul natural cu care acest animal isi atrage perechea in periaoda de imperechiere. O secreta intr-o punguta aflata pe abdomen, un bulb de dimensiunea unei mingi de golf, cu greutatea de 20-30 de grame. Cerbul moscat a fost declarat specie amenintata cu disparitia, iar daca simti ca se face rabat de la calitatea ingredientului atunci cand il obtinem pe cale chimica, tine cont ca, pentru a obtine un kilogram de mosc natural, erau sacrificate 140 de animale.
Din fericire, azi putem purta mosc fara nicio remuscare, intrucat cerbul moscat isi vede linistit de viata. Alta era situatia in secolul VI, cand moscul a fost adus din India de catre exploratorii greci. Europa a fost cucerita de aroma surprinzator de dulce si de carnala, iar parfumierii arabi si bizantini au perfectionat arta capturarii acestei esente pretioase, pe care au dus-o la rang de arta si au inceput sa o comercializeze pe celebrele drumuri ale matasii care uneau bazinul Marii Mediterane cu estul Asiei. Cel mai puternic argument al comerciantilor vremii: puterea afrodiziaca, magica a moscului.
Notele sale sunt perfect reproduse in laborator inca din anul 1888, cand chimistul Albert Baur a descoperit formula moscului artificial. Mai apoi, moscul a fost sintetizat si utilizat la scara larga parfumeria moderna (si da, ajunge sa vezi o data un cerb moscat ca sa fii foarte dispus sa nu-ti doresti ingredientul natural in sticluta ta cu parfum).
Daca ar fi sa descriem moscul in cuvinte, am alatura un melanj interesant de substantive si adjective: uleios, pudrat, dulce, atragator, dar si respingator, suprinzator, carnal, hormonal, vibrant, cald, uscat, lemnos. Cu alte cuvinte, moscul este o provocare pentru perceptia umana si poate sa ne duca in directii atat de personale, incat asta il face cu atat mai fascinant.
Iata selectia SOLE care te va cuceri de la prima adiere moscata, daca doresti sa adaugi in colectia ta acele cateva parfumuri cu care stii ca vei intoarce mereu capete si vei starni admiratie si dorinta.
Parfumuri moscate pana in 100 de lei:
Parfumuri moscate pana in 300 de lei:
Parfumuri moscate pana in 600 de lei:
Thea Tudor