Cand esti mama de adolescent, acneea devine un subiect omniprezent in casa. Pe langa tratamente si creme, am observat un lucru ingrijorator: mai toate persoanele care au probleme cu tenul, indiferent de varsta, au reale dificultati in a-si tine mainile departe de ten.
"Bazairea" constanta a fiecarei imperfectiuni de pe ten, zgariatul oricarei asperitati sau storsul compulsiv al cosurilor devin nu doar un obicei nesanatos, ci si un risc de suprainfectare, lasa cicatrici care se vindeca greu si prelungesc la nesfarsit vindecarea reala a acneei. Ticurile sunt mici "manii" de care este dificil sa scapam, fie ca avem 15 sau 55 de ani. Teoretic, stim ca nu ne folosesc la nimic (cine nu stie, oare, ca a-ti atinge fata cu mainile nespalate sau a zgandari pielea este un lucru nesanatos?!). Practic, insa, devine tot mai greu sa ne abtinem. Unele persoane isi musca buzele, altele isi rod unghiile sau pielitele. Insa cele mai multe persoane care se confrunta sau s-au confruntat, de-a lungul timpului, cu acneea, ajung sa aiba ticuri legate de imperfectiunile pielii.
De ce e atat de dificil sa scapam de obiceiurile nocive
Chiar daca stim, teoretic, ca ar trebui sa nu ne atingem fata, de fiecare data cand o facem simtim un fel de relaxare. Gestul ne alina, ne linisteste si aceasta este marea capcana din care e atat de greu sa iesim.
Cand vine vorba despre acnee, reversul medaliei se vede imediat: iritatii, cicatrici, cosuri infectate, insa si sentimente de vina, pierderea stimei de sine, senzatia de pierdere a controlului asupra propriei persoane. In limbajul de specialitate al psihologilor, exista chiar un termen pentru acest tip de comportament. I se spune dermatilomanie, iar definitia o descrie asa: "afectiune caracterizata prin nevoia imperioasa, incontrolabila si repetitiva a unei persoane de a-si leza pielea" (poti citi mai multe aici).
Cand te lupti cu acest tic, tine cont ca intentia este mereu una pozitiva: in momentul in care atingi pielea si o zgarii cu unghiile, intentia este sa scapi de un punct negru, de o imperfectiune. In plus, iti muti atentia de la sursele de stres de care ne lovim toti si iti oferi cateva secunde de placere vinovata. Apoi, observi ca locul se irita, ca arata mai rau decat inainte, iti reprosezi ca nu te poti abtine si esti fata in fata cu o imagine de sine alterata (tenul arata mai rau, tu nu te simti in stare sa te controlezi). Este evident ca ar fi ideal sa te opresti. Sa nu mai faci, sa te abtii, sa ai grija de tine, sa te respecti, sa te pui in valoare, sa te protejezi.
Care este solutia?
Solutia incepe de la a constientiza ca exista un comportament nedorit. Nu TU esti indezirabil/a, ci comportamentul! Iar comportamentele pot fi corectate.
Cum ar fi sa-ti privesti tenul ca si cum l-ai vedea pentru prima data? Ca si cum nu ar fi al tau. Gandeste o rutina de ingrijire bazata pe respect de sine, investeste in produse premium, ofera-ti ce e mai bun.
Apoi, de cate ori simti nevoia sa atingi fata si sa te lupti cine stie cu ce, inspira adanc, de cateva ori. Gandeste-te in ce situatii ti-e greu sa te abtii: cand te plictisesti, cand simti stres, cand ai indoieli legate de stima de sine? Acolo e problema reala la care trebuie sa umbli! Inlocuieste ticul acesta nesanatos cu cateva clipe de meditatie sau bea un pahar cu apa. Fa cativa pasi, asculta un cantec. Descopera ce te poate linisti, amuza sau calma fara sa-ti faca rau.
Gandeste-te la tenul tau ca la un accesoriu pretios (da, cu imperfectiunile sale cu tot!). Il pot atinge doar mainile tale foarte curate, aplici pe el doar produse care nu il irita, ci il calmeaza si il ajuta. Il hranesti, il tratezi si il respecti. Ai grija de el pentru ca este al tau.
Chiar daca nu reusesti sa te abtii mereu de la comportamentul nedorit, fiecare om are dreptul sa o ia de la capat. Invata sa te iubesti, sa te ierti, sa te pretuiesti si sa te respecti!
Iata cateva produse din selectia SOLE care te vor sustine si te vor ajuta sa ai o piele mai fericita: