Par uscat cu phoenul sau la aer: cum e mai sanatos?

Imi amintesc, inca din copilarie, cum bunica imi spunea sa las parul sa se usuce la aer, adica sa nu folosesc phoenul, pentru ca va fi mai stralucitor.

Pentru o persoana cu par mult, aspru, rebel, ca al meu, nu era deloc o perspectiva castigatoare pentru ca stiam sigur ca podoaba mea capilara va sta de parca as fi fost proaspat iesita dintr-o furtuna de nisip. Insa am ramas cu ideea ca parul uscat natural, la aer, este mai putin agresat decat daca il uscam cu phoenul.

Voi nu simtiti la fel?

Spre surpriza mea, am aflat ca lucrurile nu stau chiar asa. Am profitat de programarea mea la coafor si am aflat ca, de fapt, vinovata de degradarea parului este temperatura la care il expunem. Cand este excesiva, degradeaza firul de par, intr-adevar. Insa Andreea S., hairstylist, spune: "Ceea ce nu prea iau clientele mele in calcul, cand ma intreaba daca parul isi va reveni mai usor dupa o decolorare daca il lasa sa se usuce natural este ca firul umed se rupe mai usor, e mult mai fragil decat un fir de par uscat, cu cuticula inchisa".

Phoenul setat corect protejeaza parul de rupere

Un studiu coreean publicat in 2011 a demonstrat ca phoenul se foloseste, ideal, de la o distanta de 15 centimetri de scalp, cu miscari continue (adica nu mentinem jetul de aer cald pe aceeasi portiune mai multe de una, doua secunde), pe temperatura mica sau medie. Parul uscat astfel este mai putin vulnerabil decat parul lasat sa se usuce singur.

Ionic Power Performance Uscator de par

Uscator De Par HD03 Supersonic Roz, 1600W, 4 accesorii, 3 viteze, 4 temperaturi, Functie Ionizare

Helios Professional Hair Dryer Uscator de par Visiniu 1850-2200W


Cand avem firul umed, este mult mai fragil si mai expus agresiunilor mecanice si naturale. De exemplu, poluarea, praful sau mirosurile intra mai usor in fibra capilara cand parul este ud. Apa afecteaza cuticula, stratul exterior al firului de par. Este ca si cum acesta si-ar pierde protectia si elementele exterioare ar avea acces la straturile interioare ale firului de par. Rolul cuticulei este sa ofere firului un scut, o bariera de protectie. Cand avem parul ud, acesta nu mai este protejat de cuticule, iar un efect imediat este ca se poate rupe mai usor, de aceea nu trebuie frecat cu proposul, ci tapotat si nici nu trebuie sa pieptanam parul ud. Il putem descalci cu miscari fine, de jos in sus si doar cu perii speciale. Cand uscam parul cu phoenul in mod corect, il ajutam sa-si refaca bariera de protectie.

Compact Perie de par Lilac Gleam

Easy Dry and Go Perie de par Jet Black

Ce sa nu faci niciodata cand lasi parul sa se usuce natural

Cea mai neinspirata alegere este sa mergem la culcare cu parul umed. Firele umede se vor freca de perna si riscam sa le rupem sau sa le grabim despicarea la varfuri, ceea ce se va intampla chiar si in cazul in care folosim fete de perna din matase. Acestea ajuta in cazul in care mergem la culcare cu parul uscat cu phoenul, deoarece firele de par uscate vor aluneca mai usor pe un material precum matasea (spre deosebire de bumbac, de exemplu).

Nici scalpul nu va fi foarte fericit. Parul se va usca, initial, la varfuri, insa la nivelul scalpului, umiditatea va ramane prezenta timp mai indelungat. Riscul este ca scalpul sa se ingrase mai repede sau sa apara matreata.

Vara este anotimpul in care e cel mai plauzibil sa ne dorim sa lasam parul sa se usuce la aer. Temperatura ambianta nu ne incomodeaza, e chiar mai placut sa te racoreseasca parul umed decat sa simti si caldura phoenului, pe langa cea din casa. Ocazional, putem sa lasam parul sa se usuce si la aer, insa nu ar trebui sa facem un obicei din asta. In plus, Andreea ne atrage atentia:

"Cand lasam parul sa se usuce natural, vom vedea cu adevarat cum arata firul de par. Daca e uscat sau a fost decolorat, nu va arata grozav. De aceea, va recomand sa folositi un balsam leave-in, un produs de texturare sau ulei de par, in functie de preferinte si de tipul de par”.

BOND SMOOTHER NO.6 Crema de par fara clatire cu efect regenerator Femei 100 ml

Pre Styling Crema de par Unisex 150 ml

Babassu Oil Ulei de Par hranitor si hidratant 100 ml


Daca ne gandim la vacanta de vara, evident ca parul va ajunge mai des in contact cu apa (fie cea sarata, din mare, fie cea din piscina, cu clor). Atat sarea, cat si clorul sunt substante neprietenoase cu parul. O idee grozava este sa clatim de fiecare data parul dupa ce intra in contact cu ele. La piscina, e simplu: exista dusuri si parul poate fi clatit imediat cu apa dulce. Pe plaja, ideal este sa avem cateva sticle cu apa plata pe care le putem expune la soare si sa o folosim pentru a clati putin parul dupa ce iesim din mare. Apoi, il vom tapota bland, cu ajutorul unui prosop din microfibra sau bumbac moale pentru a scapa de cat mai multa umiditate.

Andreea S., hairsytilist, completeaza: "Nu e nicio tragedie sa lasam parul sa se usuce natural la mare sau la piscina! In vacanta trebuie sa ne simtim bine, sa nu stam cu griji. Insa nu faceti din uscatul parului la aer un obicei acasa, in ideea ca il ajutati sau il protejati. Tineti minte: par ud = fir fragil. Spalam parul, tapotam cu prosopul, uscam cu phoenul de la distanta, pe temperatura cat mai scazuta. Si ne bucuram de parul nostru!"