“Parfumul este un accesoriu suprem, invizibil si de neuitat. Iti anunta sosirea si iti prelungeste prezenta dupa ce ai plecat”. Asa definea Coco Chanel parfumul. Un accesoriu atat de pretios trebuie inteles si respectat. De la personalitatea lui complexa, pana la modul in care poti sa il pui cel mai bine in valoare.
Un singur parfum?
Sa gasesti o aroma unica pe care sa o folosesti exclusiv este fascinant. Devine o “semnatura” a personalitatii tale. Pe de alta parte, o relatie “monogama” iti rapeste placerea de a descoperi noi povesti de iubire. In medie, folosim mai multe parfumuri in functie de anotimp, momentul zilei sau starea interioara- fie ca o amplificam, fie ca dorim sa o imbunatatim.
Parfumul ne influenteaza starea?
Bineinteles! Aromaterapia este un domeniu in plina dezvoltare si foarte la moda. Fara sa ne dam seama, facem aromaterapie zilnic in momentul in care decidem ce parfum vom purta. Intr-o zi agitata, levantica are harul sa ne linisteasca. Aromele citrice ne energizeaza si ne dau o stare de spirit vesela. Parfumurile orientale sunt senzuale. Cea mai iubita aroma, insa, este statistic cea de vanilie. Interesant este ca o prefera atat femeile, cat si barbatii!
Cum alegem un parfum?
Alegerea unui parfum cere timp. Rezerva-ti cel putin 15 minute pe care sa le petreci in magazinul de parfumuri. Selecteaza trei arome pe care sa le incerci pentru ca daca vei mirosi mai multe parfumuri simtul tau olfactiv se va simti pierdut. Intre doua arome, miroase cafea proaspat rasnita pentru ca are proprietatea de a ne ajuta sa percepem mai corect o noua fragranta. Parfumeaza incheietura mainii si ai rabdare ca mirosul sa se “aseze”. Tine cont ca in magazin exista si parfumuri ambientale, asa ca ideal ramane sa continui cumparaturile si sa decizi daca iti place sau nu un parfum abia dupa o ora de la puverizare. Metoda infailibila este sa achizitionezi testere din parfumurile pe care doresti sa le cunosti si sa decizi abia dupa o purtare de o zi, doua daca ti se potrivesc.
Cat rezista un parfum?
Este intrebarea cea mai populara, insa raspunsul ei implica atat de multi factori, incat nu este unul general. In teorie, cu cat procentul de ulei de parfum este mai mare, cu atat creste si rezistenta aromei. Apa de colonie contine 5% ulei si rezista aproximativ o ora. Apa de toaleta are pana la 15% ulei de parfum, iar rezistenta ei ajunge pana la 3 ore. Apa de parfum are un continut de pana la 20% ulei de parfum si, evident, rezista mai mult: pana la 6 ore sau, in cazul anumitor parfumuri, chiar mai mult.
Insa problema este si mai complexa. O apa de toaleta cu esenta organica poate avea o persistenta mai ridicata decat o apa de parfum cu esente sintetice. Sfatul nostru este sa alegi parfumuri originale, de calitate care nu doar ca folosesc esente premium, ci au si un siaj special. Notele de varf, medii si de baza se disting clar, in timp ce parfumurile necalitative au o aroma simpla, sintetica si cu persistenta scazuta.
Pielea si rezistenta fragrantei
Daca ai pielea uscata, probabil ai observat deja ca parfumul rezista mai putin in comparatie cu persoanele cu piele hidratata. Uleiurile naturale sau cremele hidratante ajuta parfumul sa dureze mai mult. Un truc folositor este sa masezi punctele in care pulverizezi parfumul cu vaselina cosmetica inainte de a-l aplica. Pentru rezultate si mai bune, iti recomandam sa utilizezi parfumul cu gama aferenta de gel de dus si crema hidratanta. Impreuna, potenteaza aroma si rezistenta ei.
De ce miros parfumurile diferit pe pielea oamenilor?
Sunt mai multi factori care influenteaza felul in care un parfum miroase pe pielea noastra. De la PH la dieta, de la nivelul de stres pana la medicatie. De exemplu, cand suntem sub tratament cu antibiotice, exista sanse mari ca parfumul sa isi schimbe aroma! Insa tocmai aceasta versatilitate da farmec parfumurilor bune. Faptul ca se modifica in functie de fiecare persoana in parte le face mai personale si le confera personalitate.
De ce am impresia ca nu se simte parfumul meu?
Simtul olfactiv este menit sa ne semnalizeze date despre realitatea inconjuratoare. Ne avertizeaza, ne face pofta, ne da indicii. Ca orice simt menit sa ofere informatii, odata ce internalizam datele, incetam sa le percepem daca nu reprezinta o amenintare. Cand nu-ti mai simti parfumul, inlocuieste-l o vreme iar revenirea va fi spectaculoasa. Nu incerca sa aplici cantitati mai mari, pentru ca persoanele din jurul tau s-ar putea simti agasate.
Parfumul expira?
Da, parfumul expira. In general, perioada sa de valabilitate “la raft” se inadreaza intre 24 si 36 de luni, in cazul in care depozitarea se face corect. Parfumul se pastreaza in incaperi racoroase si intunecoase. Regulile raman valabile si acasa. Pastreaza sticlutele preferate intr-un loc ferit de razele soarelui si de lumina excesiva pentru a te bucura cat mai mult de aroma lor. In cazul in care simti ca mirosul se schimba, este cazul sa le inlocuiesti. Regula aceasta se aplica si ACELUI parfum pe care il adori si il pastrezi exclusiv pentru ocazii speciale! S-ar putea ca, din prea multa dragoste, sa il folosesti rar si sa descoperi ca aroma lui s-a alterat in timp. Sfatul nostru: foloseste-l tocmai pentru a transforma o zi banala in una speciala!
In ce zona a corpului aplicam parfumul pentru a-l testa?
Revenind la Coco Chanel, ea spunea ca parfumul se aplica “acolo unde ti-ar placea sa primesti un sarut”. Desigur, nu pe buze :) Este de preferat la incheietura mainii, in spatele urechilor sau la baza gatului. Vara, se poate aplica un puf si in spatele genunchiului. Insa evita sa aplici parfum cand te expui la soare pentru ca pielea poate deveni fotosensibila. Iarna, pentru ca pielea este acoperita cu haine, putem profita sa le parfumam si pe ele, discret. Esarfele sunt, de asemenea, ideale pentru ca parfumul preferat sa ne insoteasca intreaga zi.
Ce parfumuri imi plac?
Incadrarea parfumurilor in anumite familii olfactive este complexa. In principiu, exista patru mari categorii.
-parfumurile fresh, cu arome naturale, care te duc cu gandul la universul vegetal. Miros a “curat” si se potrivesc unui temperament sportiv, dinamic. Sunt ideale pentru zi.
- parfumurile lemnoase, cu ambra. Mai des preferate de barbati, si-au facut intrarea, cu succes, si in parfumeria feminina. Senzuale si elegante, se potrivesc pentru seara.
- parfumurile fructat-florale inspira romantism, inocenta. Unele sunt mai citrice si gurmande, altele mai florale si mai clasice.
- parfumurile orientale imbina aromele lemnoase cu cele florale. Sunt exotice, puternice si creeaza o aura aparte.
Pe SOLE gasesti o gama variata pe parfumuri feminine si masculine din game premium, originale. Ne mandrim cu nume clasice dar si cu cele mai noi aparitii din lumea parfumeriei. Totul tine de gust, un singur lucru este valabil pentru noi toti: fiecare zi este o ocazia speciala daca porti un parfum pe care il adori!