Probabil ca l-ai intalnit adesea, fie ca atare, pe rafturile cu uleiuri esentiale, fie enumerat ca ingredient in produse cosmetice: este vorba de uleiul din arbore de ceai (tea tree oil), unul dintre cele mai celebre uleiuri folosite in industria cosmetica. Il recunosti dupa mirosul extrem de pronuntat si inconfundabil (am putea spune ca are un miros „de medicament”, camforat si amarui) si e posibil chiar sa il antipatizezi din acest motiv. Dar dincolo de aceste detalii, te-ai intrebat pana acum daca este bun pentru tine si potrivit cu nevoile pielii tale?
Ei bine, pentru a obtine un raspuns la aceasta intrebare, ar trebui sa discutam pe larg despre beneficiile sale.
In primul rand, de unde vine uleiul din arbore de ceai?
In ciuda numelui, arborele de ceai nu are nicio legatura cu ceaiul si cu planta din care se face ceaiul, adica Camelia sinensis. Arborele de ceai (Malaleuca alternifolia) este un arbust originar din Australia, aclimatizat cu succes si in alte zone tropicale si subtropicale de pe mapamond, vesnic verde, cu scoarta deschisa la culoare, asemenea hartiei, cu frunze subtiri si ascutite, si care, atunci cand infloreste, se acopera cu un soi de spice albe, spectaculoase. Frunzele si crengutele au fost folosite dintotdeauna in Australia in scop medicinal.
Dar ce inseamna, mai exact, scop medicinal?
Ei bine, principalele avantaje ale arborelui de ceai sunt proprietatile sale antibacteriene si antiinflamatorii. De aceea, cosmeticele care contin arbore de ceai sunt pe lista scurta de recomandari pentru cei care se confrunta cu acneea. Studiile realizate pana acum arata ca este eficient in tratarea acneei usoare si moderate si ca beneficiile sale sunt considerabil mai mari decat efectele sale secundare (poate provoca o usoara uscare a pielii si un peeling fortat, dar in general este bine tolerat).
De asemenea, uleiul din arbore de ceai este unul dintre ingredientele pe care trebuie sa le cauti pe etichetele produselor cosmetice daca te confrunti cu exces de sebum si pori mariti. Vei observa ca, dupa o perioada, productia de sebum va scadea in zonele critice (frunte, nas, barbie). In mod paradoxal, uleiul de arbore de ceai se recomanda si daca ai pielea uscata si iritata. Explicatia este simpla: o piele inflamata este adesea uscata. Si, cum uleiul din arbore de ceai are un efect antiinflamator, se reduce si gradul de deshidratare al pielii si eventualele iritatii.
Principalul talent al uleiului din arbore de ceai este vindecarea ranilor
Datorita proprietatilor sale antibacteriene, antiseptice si antifungice, uleiul din arbore de ceai poate grabi vindecarea diverselor leziuni (rani, taieturi, arsuri, leziuni post-acneice) de la nivelul pielii. Acesta era, de altfel, scopul in care era folosit in mod traditional de catre populatiile bastinase australiene.
In plus, fanii uleiului din arbore de ceai il folosesc in multe alte scopuri: pune pe fuga insectele (atunci cand este pulverizat, diluat, in aer), in diverse „misiuni” casnice - pe post de detergent sau de ajutor in indepartarea mucegaiului, ca odorizant pentru incaltari, ca ingredient de baza pentru o apa de gura homemade, dar, stiind ca nu toata lumea ii indrageste mirosul, lasam la latitudinea ta aceste posibile utilizari.
Ce riscuri exista atunci cand folosesti ulei din arbore de ceai?
Daca face parte din ingredientele unui produs cosmetic, riscurile sunt aproape de zero, deoarece este folosit in cantitate foarte mica, iar produsul este testat. Daca vrei sa utilizezi uleiul din arbore de ceai ca atare, sub forma de ulei esential, direct pe piele, riscurile sunt sa dezvolti alergii sau iritatii, asa ca gandeste-te bine inainte, fa o proba pe o bucata mica de piele si nu il folosi niciodata nediluat.
Top 3 produse cu ulei din arbore de ceai
Masca Mediheal Teatree Care Solution Essential Mask EX este produsa de brandul coreean Mediheal, locul de unde vin unele dintre cele mai bune si mai eficiente masti pentru ten. Pe baza de extracte de musetel, Centella asiatica, si ulei de arbore de ceai, aceasta super-masca calmeaza iritatiile, hidrateaza pielea sensibila, micsoreaza in mod vizibil porii si tine sub control productia de sebum. Este excelent sa o ai la indemana in zilele in care pielea ta nu este in forma si are nevoie de un strop de ajutor.
Pielea sensibila si cu imperfectiuni are nevoie de produse cosmetice care sa ii inteleaga nevoile si sa o ingrijeasca in profunzime. De la iUNIK vine acest toner calmant, pe baza de extract din frunze de arbore de ceai, Centella asiatica si germeni de legume, care reuseste sa hraneasca pielea in profunzime, fara sa o ingrase sau sa irite suplimentar.
Folosit alaturi de tonerul din aceeasi gama, serul Tea Tree Relief de la iUNIK este unul dintre ajutoarele de incredere ale pielii sensibile. Extractele din frunze de arbore de ceai, de Centella asiatica si niacinamida contribuie la calmarea, hidratarea si catifelarea pielii, ingrijind zonele cu iritatii si cu riduri fine.