Pielea deshidratata este un fenomen recurent care apare in special atunci cand tesutul cutanat devine fragil si nu mai reuseste sa mentina nivelul optim, natural de hidratare. Pentru a preveni problemele cu care vine la pachet aceasta stare a pielii trebuie, in primul rand, sa ii recunoastem simptomele (de exemplu acel aspect de oboseala si lipsa de vitalitate) si sa adoptam o rutina corecta de ingrijire a tenului.
Hidratarea implica mai mult decat aplicarea unei creme: tine enorm de capacitatea tesutului de a retine apa pe care i-o livram atat din exterior, cat si din interior. Iar apa reprezinta un element de o importanta cruciala pentru piele. Pielea unei persoane adulte contine 70% apa, iar doua treimi din aceasta se afla in straturile inferioare, in timp ce o treime se afla in epiderma (stratul superior al pielii).
Cauzele deshidratarii
Principala vinovata este deteriorarea straturilor superioare ale pielii. Apa ajunge din straturile adanci spre suprafata, iar evaporarea este un fenomen natural. In mod firesc, evaporarea apei este tinuta sub control de stratul hidrolipidic al pielii. Stratul cornos reprezinta stratul cel mai superficial al epidermei si este cel pe care il protejeaza filmul hidrolipidic. Acesta este un fel de emulsie de apa si de sebum (grasime naturala). Rolurile sale sunt importante pentru sanatatea pielii: formeaza o bariera de protectie fata de bacterii (datorita pH-ului acid), ne protejeaza de razele UV (transpiratia contine acid urocanic) si confera pielii un aspect suplu, luminozitate, catifelare si hidratare.
Pielea deshidratata nu are stralucirea aceea sanatoasa, devine terna, se rideaza usor si se simte neplacut (senzatia de "strangere"). Pentru ca principala bariera fiziologica impotriva evaporarii apei din tegument este acest film hidrolipidic, in momentul in care are de suferit, stratul cornos al pielii devine permeabil si permite apei sa se evapore mai mult decat este sanatos. De aici, lucrurile devin simple, in teorie. Cand refacem bariera naturala hidrolipidica, pielea isi revine.
Printre cei mai mari dusmani ai bariereri hidrolipidice se numara frigul, vantul, caldura excesiva, expunerea la radiatiile UV, poluarea, tutunul si alcoolul, stresul si oboseala, dar si tratamentele impotriva acneei, de exemplu sau produsele cosmetice pentru curatare prea agresive sau un pH prea ridicat. Putem adauga pe lista inaintarea in varsta, factorii genetici sau anumite boli.
Un element pe care trebuie sa il retinem este ca pielea deshidratata (adica cu deficit de apa) nu este sinonima cu pielea uscata (deficit de sebum). Au elemente in comun, insa o piele uscata reprezinta, mai degraba, un dat genetic, pe cand deshidratarea poate sa apara in anumite conditii si se poate regla mai simplu cu ajutorul rutinei de ingrijire.
Demachiere blanda
Produsul de curatare nu poate lipsi din rutina de ingrijire, iar sarcina sa nu este deloc simpla: trebuie sa fie eficient pentru a elibera tenul de celule moarte, exces de sebum, praf sau makeup, insa suficient de bland si echilibrat pentru a nu distruge bariera hidrolipidica. Amfibian by Skintegra raspunde perfect acestor cerinte, in timp ce surfactantii si aminoacizii din compozitie curata delicat pielea, fara sa o ususce sau irite. Iar avantajul pe care il aduce pH-ul de 5,5 calmeaza pielea iritata sau predispusa la iritatii (deseori intalnite in cazul tenului deshidratat).
Tonifiere
Prea des trecuta cu vederea, tonifierea reprezinta o etapa importanta in ingrijirea pielii. Tonerul se aplica pe pielea demachiata, inainte de alte produse de ingrijire. Textura tonerului ii permite sa patrunda usor in piele si sa o pregateasca pentru urmatorii pasi. Skintegra a formulat tonerul superhidratant Nectar avand in vedere revitalizarea pielii obosite si deshidratate. Restabileste rapid nivelul de umiditate al tenului si il ajuta sa mentina hidratarea sanatoasa. Contine paisprezece umectanti puternici de diferite dimensiuni moleculare, extractele suculente de aloe vera, ginseng, castravete si extract de frunze de maslin, in timp ureea, acidul hialuronic si lactic, precum si aminoacizii completeaza formula tonerului ca factori naturali de hidratare.
Serul si uleiul hidratant
Emulsia serica Hydra B va functiona mana in mana cu uleiul hidratant Naro. Ambele sunt formulate pentru a reface bariera hidrolipidica a pielii si pentru a-i reda tenului vigoarea, elasticitatea si vitalitatea. Aplicam intai emulsia, pe tenul tonifiat, iar pentru un rezultat vizibil imediat si intens, completam cu cateva picaturi din uleiul Naro, imbogatit cu squalane.