Exista multe produse care promit sa repare parul sau sa ii redea sanatatea. Sunt sintagme pe care le folosim fara sa ne gandim prea mult la substratul lor, intr-un fel au un sambure de adevar, dar este nevoie sa intelegem mai bine cum sta treaba si de ce foarfeca nu este singura solutie pentru un par degradat sau distrus din cine stie ce motive.
Parul poate fi afectat grav de decolorari agresive sau de folosirea exagerata a instrumentelor de hairstyling. Nu stim daca exista foarte multe femei care sa nu fi simtit, macar o data-n viata, ca ideea care parea perfecta pentru o schimbare de look a degenerat intr-o mare nefericire a fibrei capilare. Si razbunarea e clasica: parul nu se mai aseaza, devine fragil, casant, cade sau imprumuta acel aspect de matura.
Iata ce trebuie sa intelegem despre par:
Parul nu este viu. In sensul ca nu are sistem nervos, nu este strabatut de fluxul sangvin si celulele sale nu se regenereaza. In consecinta, parul nu este un tesut viu cu capacitate de regenerare, nu se poate vindeca sau repara. In schimb, tratamentele de par, uleiurile si alte ingrediente pot imbunatati aspectul firelor de par, ca un soi de make-up, ca sa ne exprimam plastic.
Asta inseamna ca efectul este temporar- firul de par arata mai bine o vreme- si ca va trebui sa reaplicam produsele care ne ajuta pentru a reveni la aspectul placut.
Pentru ca industria de beauty a evoluat enorm, avem la indemana foarte multe produse care chiar isi fac treaba si pot ajuta un par degradat sa arate mult mai bine, cu conditia sa le folosim regulat.
Balsamul, uleiul si mastile de par sunt cele mai importante ajutoare care ne scapa din capcana parului degradat. Foarfeca stilistului este si ea binevenita (dar nu trebuie sa fie o interventie agresiva, e de-ajuns sa scapam de varfuri, acolo unde se vede cel mai mult ca parul a avut de suferit). In rest, ne vor ajuta urmatoarele informatii:
1. Nu exista par uscat. Exista scalp uscat sau gras, insa este mult mai corect sa ne referim la parul uscat ca la un par afectat de un factor extern (chimicale, caldura, clor, soare etc). Odata ce parul arata degradat, nu avem cum sa il ajutam sa-si revina la forma sa fireasca, insa putem sa folosim produse care il ajuta sa arate mai bine. Poate ajunge sa aiba aspect uscat orice tip de par, indiferent de tipul de scalp.
2. Parul este alcatuit din trei straturi: stratul cel mai profund se numeste medula (sau maduva parului), care este invelit de stratul de mijloc (cortex), invelit, la randul sau, de cuticula firului de par (stratul exterior). Cand afectam cuticula (de exemplu, cu o decolorare agresiva), parul nu mai poate retine umezeala, isi pierde luciul, se rupe usor, devine fragil, se incalceste si are un aspect nefericit.
3. Odata afectat firul de par, nu mai exista cale de intoarcere. Insa exista metode prin care putem astepta sa creasca parul sanatos, fara sa fim obligate sa tundem parul foarte scurt. Ah, si sa promitem ca vom avea grija de parul care creste si ca nu vom mai spera (inutil!) ca o decolorare agresiva nu il va afecta prea mult. Il va afecta. Sigur.
Iata cum salvam aparentele dupa ce am distrus parul (sperand ca vom scapa basma curata):
- Tundem varfurile o data pe luna sau o data la doua luni (insa nu recurgem la tunsori extreme, decat in cazul in care ni le dorim). Altfel, avem solutii care ne vor ajuta sa aratam decent in timp ce asteptam sa creasca parul nou.
- Luam un complex de vitamine speciale pentru sanatatea parului si a unghiilor (merg mana-n mana!). Acestea nu vor ajuta parul deja afectat, insa vor asigura cresterea sanatoasa a parului si, cu putin noroc, chiar il vor face sa creasca mai repede.
- Spalam parul cat mai rar. Chiar daca arata mai bine dupa ce il spalam si il aranjam, daca folosim placa sau phoenul, parul suferind nu va fi prea bucuros. Folosim numai sampoane speciale, dedicate parului degradat, care il vor proteja. Iata doua variante pentru care parul tau va fi recunoscator:
- Foloseste apa calaie, nu calda. Foloseste de fiecare data un balsam special formulat pentru parul degradat!
- La doua, trei spalari, foloseste o masca de calitate, cu sau fara clatire (hai sa-ti spunem un secret: cand parul are mare nevoie de ajutor, poti folosi ambele masti, una cu clatire si apoi una fara clatire, pe varfuri! De exemplu, )