Sunt produsele cosmetice un pericol pentru sanatatea ta?
Ei bine, raspunsul este simplu: toate produsele cosmetice de pe piata din Uniunea Europeana sunt sigure si pot fi folosite fara nicio retinere. Poate ca ai citit articole ingrijoratore sau poate ca ai primit sfaturi despre cum ar trebuie folosite cosmeticele si ai inceput sa ai indoieli. In acest caz, este bine sa stii ca legislatia Uniunii Europene solicita testarea produselor cosmeticelor inaintea lansarii lor si controlarea celor deja existente pe piata. Nu este o gluma, siguranta fiind principala preocupare a industriei de cosmetice, iar stiinta si inovatia fiind prioritatile principale ale acestui domeniu. De altfel, dezvoltarea si cercetarea stiintifica sunt esentiale in industria cosmeticelor. Un produs sigur si de top poate fi lansat pe piata dupa o cercetare si testare de cativa ani.
Nu ai motive de ingrijorare, deoarece producatorii de cosmetice angajeaza mii de oameni de stiinta pentru a identifica noi formule si ingrediente eficace cu care sa dezvolte produse cu proprietati unice, care satisfac nevoile clientilor. Inovatia este cruciala in prezent, deoarece majoritatea poduselor cosmetice se comercializeaza cel mult cinci ani, dupa care producatorii refac anual formulele pentru un sfert din produsele existente pe piata. Ei sunt nevoiti sa imbunatateasca constant produsele pentru a putea fi competitivi si pentru a nu disparea in fata concurentei. Evident, intotdeauna consumatorii vor alege mereu produsul cu cele mai vizibile si rapide efecte.
La ce trebuie sa fim atenti atunci cand citim eticheta unui produs cosmetic
Industria cosmeticelor incearca sa ofere cat mai multe informatii despre produsele pe care le comercializeaza si despre ingredientele acestora, incercand astfel sa castige increderea consumatorilor. In Uniunea Europeana, flacoanele cosmeticelor trebuie sa aiba pe eticheta toate ingredientele cu termenii folositi in UE. Acesti termeni fac parte din Nomenclatorul international al ingredientelor cosmetice.
De asemenea, se cere ca pe eticheta sa apara si alte informatii cum ar fi:
- numele si adresa producatorului
- greutatea sau volumul produsului
- durata minima de valabilitate sau perioada valabilitatii dupa deschiderea produsului
- precautile la care trebuie sa fiti atenti (de exemplu cum sa pastrezi sau unde sa pastrezi produsul)
- referintele produsului
- functiile produsului (in cazul in care prezentarea nu este concisa)
Prevederile speciale trebuie sa apara pe eticheta astfel incat sa fie vizibile si lizibile. Produsele de dimensiuni mici au o mini brosura pentru toate detaliile. Pe eticheta trebuie sa apara un semn cu o mana care indica o brosura.
Produsele cosmetice nu sunt doar de igiena sau de infrumusetare
Cele mai comune produse cosmetice sunt folosite pentru igiena sau infrumusetare (gel de dus, deodorante si antiperspirante, produse de barbierit - in cazul barbatilor -, creme de hidratante si lotiuni de curatare, lotiuni si creme de corp, recomandate in cazul celor cu probleme dermatologice (acnee, cuperoza, hipersensibilitate cu roseata etc).
Legatura dintre alergii si produse cosmetice
Reactiile alergice sunt declansate de o gama larga de substante printre care se numara alimentele, polenul, parul de animale sau praful. Reactiile alergice aparute in urma folosirii unui produs cosmetic sunt rare, dar ele pot aparea atunci cand nu suntem familiarizati cu efectele unui anumit ingredient asupra pielii noastre. Este important de stiut faptul ca produsele cosmetice sunt testate dermatologic inainte de a fi comercializate pe piata si se ofera mostre din produsul respectiv pentru a testa calitatea produsului si daca exista reactii adverse.
In trecut, au existat reactii alergice la substantele din continutul parfumurilor. De aceea, din anul 2005 s-a impus ca si acestea sa aiba trecute pe o eticheta continutul si ingredientele.
De ce sunt produsele solare atat de importante
Desi stim ca expunerea la soare este esentiala pentru sanatatea noastra, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca expunerea in lipsa unei protectii corecte ne poate cauza arsuri solare si creste riscul de aparitie a unor forme de cancer al pielii. Atunci cand ne expunem la soare, ne expunem de fapt la diverse forme de raze: UVA, UVB, UVC. Razele UVC sunt filtrate de atmosfera si nu ne afecteaza in mod direct pielea, in timp ce razele UVB penetreaza suprafata pielii si provoaca daune la nivelul celulor pielii, cauzand arsuri solare si inflamatii ale pielii. Razele UVA sunt cele mai daunatoare, acestea penetrand adanc in piele si cauzand degradarea tesuturilor si provocand imbatranirea pielii si a celulelor. Alegem, asadar, produse cosmetice adecvate tipului nostru de ten.
SOLE iti propune o gama de cosmetice atent alese, care poarta semnatura unor branduri importante. Mai mult decat un nume celebru, brandul reprezinta o garantie a calitatii produselor si a infinitei griji cu care acestea sunt formulate. Gasesti la noi inclusiv produse cosmetice vegane sau destinate special tenurilor foarte sensibile!