Calciul este un mineral deosebit de important, pe care corpul nostru il foloseste pentru a stabiliza presiunea sanguina, pentru a construi si mentine oasele si dintii sanatosi. Cand organismul nostru nu primeste aportul de calciu necesar, creste riscul unor boli precum: osteoporoza sau carenta de calciu, altfel numita hipocalcemie.
Procesul natural al imbatranirii poate cauza deficienta de calciu, cu atat mai mult ca majoritatea calciului din organism se afla in oase, iar pe masura ce imbatranim, oasele incep sa se subtieze, crescand astfel nevoia zilnica de calciu.
Cele mai comune forme ale calciului de-abia sunt absorbite de organism. Este important de stiut ca exista diferente distinctive intre calciul organic si cel anorganic. Cel anorganic, gasit de obicei sub forma de carbonat, actioneaza ca un sediment, depunandu-se pe tesuturile moi sau pe organele interne, lucru care poate duce chiar la atac de cord.
Pe de alta parte, calciul organic, de obicei cel gasit in plante, este absorbit repede in organism, asa ca doze mari nu sunt necesare, deoarece plantele preiau calciul anorganic din sol si il transforma, prin fotosinteza, in forma sa organica.
Poti afla foarte usor daca ai o problema cu lipsa de calciu, urmarind trei semnale foarte importante pe care corpul tau ti le da. Chiar daca doctorul ti-a recomandat suplimente de calciu, chiar si in doze mari, poti sa ai in continuare carenta, cu atat mai mult daca din dieta ta lipsesc alimentele bogate in calciu sau daca te bazezi exclusiv pe produse lactate.
1. Tulburari ale somnului
Daca ai avut vreodata insomnii, stii cat de neplacut este. Lipsa somnului poate afecta grav formarea si mentinerea oaselor. Calciul se afla in directa legatura cu ciclul de somn, deoarece nivelul de calciu din organism oscileaza atunci cand dormi, atingand nivele mari in timpul somnului adanc. Faptul ca nu poti ajunge la un somn profund in timpul noptii este legat de deficienta de calciu din organism. Acest lucru este datorat rolului pe care calciul il are in producerea hormonului somnului, melatonina.
2. Dificultati in mentinerea greutatii
Incapacitatea de a pierde din greutate, in ciuda dietelor sau a sportului practicat, este o alta problema frustranta. Calciul stocat in celulele grase ale organismului ajuta la reglarea procesului de mentinere a greutatii, si la stocarea eficienta a grasimii in organism.
3. Parestezia
Aceasta este considerata ca un simptom al functionarii defectuoase a sistemului nervos, dar este, de asemenea si un semn al lipsei de calciu. Manifestata ca o senzatie de amortire, tremur al muschilor sau lipsa temporara a senzatiilor tactile, parestezia este conectata cu nivelul scazut de calciu din sange, ducand la stari de confuzie, ameteli, memorie slaba si, in cazuri mai grave, halucinatii, tremur muscular, carcei sau crampe musculare.
Este foarte important sa obtii cat mai mult calciu din mancare, dar este de inteles de ce nu putem intotdeauna sa mentinem un nivel optim de calciu in organism doar prin mancarea pe care o consumam. Asa ca o varianta buna ar fi suplimentele, care trebuie sa fie cat mai usor de absorbit. Doza de calciu potrivita nu trebuie sa fie nici prea mare, in asa fel incat sa nu iei mai mult calciu decat poate corpul tau sa absoarba.
Laptele nu este singura solutie, desi medicii recomanda consumul mare de lapte sau produse lactate. Problema cu lactatele este insa, urmatoarea: in procesul de acrire devin atat de acidifiate, incat pot duce la o scadere drastica de calciu in organism, in aditie cu celule somatice, reziduuri de antibiotice, pesticide sau hormoni de crestere, toate acestea fiind prezente in organismul vacilor, transmitandu-se mai departe in laptele acestora. Exceptie la acestea face iaurtul simplu, organic, bogat in calciu, care se alcalinizeaza datorita procesului de fermentare si a prezentei bacteriei sanatoase care ajuta acest proces.
Calciul trebuie mereu asociat cu vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in organism. Iar produsele lactate, bogate in calciu si vitamina D sunt de asemenea pline de grasime saturata sau grasime trans, asa ca alege intotdeauna optiunile cu grasimi reduse sau chiar fara grasimi, pentru a reduce riscul de colesterol marit sau boli ale inimii. De asemenea, poti sa iti suplimentezi dieta si cu un complex de multivitamine.
Insa, toata atentia ta trebuie sa se indrepte asupra a ceea ce mananci. Alege cu atentie alimentele pe care le consumi, fa sport si ingrijeste-te de fizicul si psihicul tau, respecta un program de relaxare si odihna, chiar daca mediul stresant in care ne aflam cu totii, uneori ne impiedica.