Si parfumurile expira: semne la care sa fii atenta!

Cu cat ai o colectie mai consistenta de parfumuri, cu atat creste riscul sa descoperi ca un parfum pe care il pastrezi pentru momente speciale incepe sa-si piarda din persistenta sau ca pur si simplu nu mai miroase la fel.

Este, asadar, posibil ca parfumurile sa expire? Da si nu. Este cel mai fair raspuns. De exemplu, am de peste 20 de ani ultima sticluta de parfum a mamei mele. Nu il folosesc, il pastrez pentru ca imi aminteste de ea. Un Nina Ricci in sticluta aurie care capteaza nu doar arome, ci o viata, amintiri intense, este un obiect-ritual incarcat de semnificatii aparte pentru mine. Insa daca ne referim la parfumurile pe care le pastram pentru ca sunt aromele noastre preferate, observam ca acestea au o data de exprirare inscrisa pe cutie si care se refera la momentul in care am desfacut parfumul.

Ce influenteaza durata de viata a unui parfum?

Sunt doua elemente care influenteaza durata de viata a unui parfum: ingredientele din care este facut (nu doar calitatea lor, ci si specificul. Parfumurile citrice sunt mai volatile, de exemplu) si modul in care le pastram. Lumina si caldura sunt coordonatele care joaca rolul cel mai important in degradarea unui parfum. Este putin probabil sa pastreze cineva colectia de parfumuri pe balcon, de exemplu, unde sticlutele ar fi expuse direct la lumina soarelui si la caldura, insa nici daca pastram parfumul in baie nu ii facem vreun favor. Ideal este sa le pastram pe o masuta de toaleta in dormitor, la o temperatura constanta si ferite de razele solare. Daca avem un parfum pe care nu il folosim des, o idee foarte buna este sa pastram sticluta in cutia originala pentru ca ii va asigura protectie impotriva luminii. De asemenea, este indicat sa pastram capacul inchis pentru extra-protectie.

Unele persoane pastreaza sticlutele de parfum in frigider. Ideea nu este foarte inspirata pentru ca ar trebui sa tinem frigiderul pe o treapta de temperatura insuficient de joasa pentru alimente. Temperaturile prea mici afecteaza si ele calitatea si longevitatea unui parfum. Noi te sfatuim sa folosesti frigiderul pentru alimente, dar sa imprumuti ceea ce este bun in idee. Alege sa pastrezi parfumurile pe care le folosesti zilnic pe o etajera in sifonier, dar nu pe un raft aflat prea sus (cat de pacat ar fi sa spargi, accidental, un parfum!) si nici pe raftul unde tii lucruri pe care le folosesti frecvent (acelasi risc). Eventual, le poti aseza undeva unde tii hainele pentru alt anotimp decat cel in care ne aflam si sa umbli la colectie cand ai nevoie de un parfum.

Cand pleci la birou sau in vacante, opteaza pentru un recipient reincarcabil in care sa transferi cativa mililitri din parfumul tau preferat. Sunt trei motive temeinice pentru a nu risca sa porti la tine sticla cu parfum:

 

  1. O poti pierde sau sparge cand umbli in geanta.
  2. Parfumul nu trebuie scuturat, este un gest care ii grabeste degradarea.
  3. Eviti caderea accindentala a capacului.

 

Semne ca parfumul a "imbatranit"

Din fericire, nu exista un semn clar ca parfumul a expirat sau se apropie de expirare. Dupa cum spuneam, conteaza mult ingredientele sale si modul in care a fost pastrat. Poti avea surpriza placuta ca un parfum cu trandafir, iasomie sau esente orientale, puternice, sa "imbatraneasca" frumos si sa poate fi folosit pana la cinci ani fara sa-si piarda din calitati. Insa daca remarci ca miroase "altfel" sau ca nu mai rezista atat de bine in timp, pe piele, e cazul sa te grabesti sa termini sticluta sau chiar sa renunti la el in favoarea unui parfum nou.  Un alt indicator este limpezimea parfumului, insa ne putem ajuta de acesta doar in cazul sticlutelor complet transparente, un design colorat nu ne permite sa evaluam corect limpezimea parfumului. De asemenea, ne ghidam si dupa culoare. Daca aceasta devine mai inchisa, este clar ca parfumul este unul imbatranit. De asemenea, daca pare sa se diminueze cantitatea de parfum din sticla- evident, fara sa o folosim, este un semn ca acesta se evapora. Un parfum cu continut mai mare de alcool rezista mai bine in timp, iar cele care se bazeaza exclusiv pe uleiuri esentiale vor avea o viata mai scurta.

Ce facem cu parfumul expirat?

Cand avem toate semnele ca parfumul a expirat, primul impuls- si cel mai dureros!- este sa il aruncam pentru a evita sa purtam o aroma care si-a pierdut calitatea si pentru a ne proteja pielea, mai ales daca este sensibila. In cazul in care inima nu te lasa sa arunci pur si simplu parfumul, iata ce ai putea face cu el:

- foloseste-l pentru a sterge oglinzile (alcoolul din compozitie ne ajuta sa obtinem o oglinda curata, iar parfumul sigur este suficient de placut incat sa parfumeze baia)

- aplica-l pe pe odorizantul de masina sau pe o bucatele de hartie cerata, in sifonier. Va parfuma placut dulapul si camera.

- foloseste-l pentru a sterge telefonul sau tastatura laptopului. Ce metoda glam sa-ti tii gadgeturile curate si sa le dai un pic de parfum (chiar daca nu mai are gloria de altadata!)

Iar in cazul in care ai decis ca este nevoie de o doza de rasfat proaspata, iata propunerile noastre: